Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 7. 2022,
8.23

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Michael Norman Shaunae Miller-Uibo Kelsey-Lee Barber svetovno atletsko prvenstvo Sydney McLaughlin

Sobota, 23. 7. 2022, 8.23

1 leto, 9 mesecev

svetovno prvenstvo v atletiki, eugene (8. dan)

Nov svetovni rekord Američanke, Perujka še z drugim zlatom v Eugenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Sydney McLaughlin | Sydney McLaughlin je znova tekla rekordno. | Foto Reuters

Sydney McLaughlin je znova tekla rekordno.

Foto: Reuters

Američanka Sydney McLaughlin je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu v ZDA osvojila zlato medaljo na 400 m ovire z novim svetovnim rekordom 50,68 sekunde. Za prvi svetovni rekord na tem SP je krepko izboljšala svoj prejšnji najboljši dosežek v zgodovini (51,41), ki ga je prav tako na stadionu Hayward Field v Eugenu dosegla 25. junija letos. Michael Norman iz ZDA (44,29) in Bahamka Shaunae Miller-Uibo (49,11) sta osvojila prvi mesti na 400 m, v metu kopja je svetovni naslov ubranila Avstralka Kelsey-Lee Barber (66,91).

Anita Horvat
Sportal Anita Horvat z osebnim rekordom in šestim časom v finale, Renner izpadel

Dvaindvajsetletna McLaughlinova je kar za 73 stotink izboljšala svoj svetovni rekord na visokih ovirah, ki ga je postavala prejšnji mesec na ameriških kvalifikacijah.

V ciljni ravnini je imela ogromno prednost pred tekmicami in je ponovila olimpijsko zmago iz Tokia 2021, ko je tudi tekla svetovni rekord, tedaj 51,46. Nizozemka Femke Bol je bila tokrat srebrna z 52,27, domačinka in branilka naslova Dalilah Muhammad bronasta s 53,13.

Sprejem za Kristjana Čeha, Podvinci
Sportal Sokrajani glasno pozdravili zlatega Kristjana Čeha #foto

"S trenerjem Bobbyjem Kerseejem sva razmišljala, da bi se preizkusila še v kakšni drugi disciplini. Ampak sedaj ne vem, če se bo to res zgodilo. Mogoče za razmislek po koncu sezone, za odločitev za tek na 400 m brez ovir. Toda trener misli, da lahko tudi tu še veliko storim. Le nebo je meja," je po tekmi povedala izjemna McLaughlinova.

Če bo res zamenjala disciplino, bi lahko imela Shaunae Miller-Uibo še eno veliko tekmico. Tokrat je bila skoraj pol sekunde pred Marileidy Paulino iz Dominikanske republike, tretja je bila Sada Williams iz Barbadosa (49,75).

 Norman je v zadnjem delu za svoje prvo posamično odličje na velikih tekmah za 19 stotink ugnal Kiranija Jamesa iz Grenade. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Norman je v zadnjem delu za svoje prvo posamično odličje na velikih tekmah za 19 stotink ugnal Kiranija Jamesa iz Grenade. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

James do prvega posamičnega odličja na večjih tekmah

Veliko bolj izenačen je bil boj za zmago v teku na stadionski krog za atlete. Norman je v zadnjem delu za svoje prvo posamično odličje na velikih tekmah za 19 stotink ugnal Kiranija Jamesa iz Grenade (44,48), ki je bil svetovni prvak leta 2011, Britanec Matthew Hudson-Smith je bil tretji (44,66).

Kelsey-Lee Barber je znova svetovna prvakinja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kelsey-Lee Barber je znova svetovna prvakinja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Avstralka ubranila naslov v metu kopja

Barberjeva je v tretji seriji s 66,91 metra izboljšala izid sezone na svetu in odločila boj za zmago. Američanka Kara Winger je bila s 64,05 m druga, a ji je šele v zadnji seriji uspelo doseči met, ki ga je pričakovala že precej prej. Nepričakovano je bila tretja Japonka Haruka Kitaguchi, s 63,27 m je v zadnjem poskusu za dva cm prehitela olimpijsko zmagovalko iz Tokia Shijing Liu iz Kitajske. Ta je v šesti seriji z drugega nazadovala na četrto mesto.

Kimberly Garcia Leon | Foto: Reuters Foto: Reuters

Perujka se veseli drugega naslova v Eugenu

Kimberly Garcia Leon iz Peruja je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu v ZDA zmagala v hoji na 35 km z južnoameriškim rekordom (2:39:16). Srebro je v prvi končni odločitvi osmega dne SP z osebnim rekordom osvojila Poljakinja Katarzyna Zdzieblo (2:40:03), bron pa z azijskim rekordom Kitajka Qieyang Shijie (2:40:37).

Osemindvajsetletna Kimberly Garcia Leon je na tem SP v prvi odločitvi za medalje zmagala že na 20 km, ko je za Peru priborila ne le prvo zlato medaljo v zgodovini SP, ampak prvo odličje nasploh. Tudi tedaj je bila druga Katarzyna Zdzieblo, tretja pa Qieyang Shijie. Hoja na 35 km je prvič na programu SP in je tako za ženske kot moške nadomestila tekmo na 50 km.

Izidi, končne odločitve (5):

Moški:

- 400 m:
 1. Michael Norman (ZDA)                44,29
 2. Kirani James (Gre)                  44,48
 3. Matthew Hudson-Smith (VBr)          44,66

Ženske:

- 400 m:
 1. Shaunae Miller-Uibo (Bah)           49,11
 2. Marileidy Paulino (DoR)             49,60
 3. Sada Williams (Bar)                 48,75

- 400 m ovire:
 1. Sydney McLaughlin (ZDA)             50,68, svetovni rekord
 2. Femke Bol (Niz)                     52,27
 3. Dalilah Muhammad (ZDA)              53,13

- hoja, 35 km:
 1. Kimberly Garcia Leon (Per)          2:39:16
 2. Katarzyna Zdzieblo (Pol)            2:40:03
 3. Qieyang Shijie (Kit)                2:40:37

- kopje:
 1. Kelsey-Lee Barber (ZDA)             66,91
 2. Kara Winger (ZDA)                   64,05
 3. Haruka Kitaguchi (Jap)              63,27

Caster Semenya
Sportal Caster Semenyi se vrnitev ni izšla po željah
Ne spreglejte