Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
15.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 15.11

8 let

Septembra v Sloveniji SP v gorskih tekih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija s Kamnikom bo septembra gostila 26. svetovno prvenstvo v gorskih tekih. Tekmovanje bo v nedeljo, 5. septembra, potekalo pa bo na vzponu na Veliko planino.

Pričakujejo, da bo nastopilo okrog 400 tekmovalcev iz 40 držav.

Vidno vlogo si na temelju uspešnih nastopov v zadnjih letih želijo tudi slovenski tekmovalci. Mitja Kosovelj je že osvajal odličja na mladinskih in članskih SP in evropskih prvenstvih.

Tudi letos želi potrditi, da je v svetovnem vrhu gorskih tekačev. Zaradi domačega prizorišča je letošnje SP v gorskih tekih njegov prvi cilj atletskega leta. Vse bolj se usmerja v cestne tekme in ga še pred gorskim SP, 9. maja, čaka maraton v Pragi. Njegov drugi cilj sezone je namreč maratonski nastop na EP v Barceloni.

Lucija Krkoč, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja in trikratna ekipna mladinka prvakinja, si prav tako želi visoko. Z Matejo Kosovelj, ki je ta čas poškodovana, bo po načrtih tvorila steber slovenske ženske reprezentance, lani petouvrščene na SP. Kaja Obidič se je lani na SP do zadnjega borila za medaljo, ki ji ga ni uspelo osvojiti, bo pa skušala stopiti na zmagovalne stopničke v zadnjem letu, ko še lahko nastopa v mladinski konkurenci.

"V zadnjih desetih letih so se naši tekmovalci zelo približali najboljšim evropskim državam, ki so bile dolgo najboljše tudi na svetu. Temnopoltih gorskih tekačev ni bilo v vrhu, povsem drugače pa je bilo predlani in posebej lani na SP, ko jih je bilo med najboljšo deseterico 70 odstotkov. Kljub temu pričakujemo, da bomo na domačih tleh tekmovalno uspešni. Po organizacijski plati letošnje SP ne bo prineslo dobička, bo pa povečalo prepoznavnost naših gorskih tekov tako v svetu kot pri nas," je pojasnil Tomo Šarf, član predsedstva Svetovne zveze za gorske teke (WMRA).

"Slovenija ima veliko tradicijo v gorskih tekih. Med drugim smo ena od šestih držav na svetu, ki je sodelovala na vseh SP v tej panogi, zato smo ponosni, da bomo gostili najboljši športnike," je dejal predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Peter Kukovica, Tone Smolnikar, župan Kamnika, pa ga je dopolnil: "Za naše mesto je ta dogodek zelo pomemben, saj bomo med drugim gostili nekaj tisoč obiskovalcev. Ti bodo zapolnili prenočišča, ki v teh gospodarskih časih niso polna."

Dušan Papež, direktor SP, je dejal, da bodo zaradi omejenega dostopa z avtomobili za prevoze poskrbeli z žičnico in avtobusi do parkirišča pod planino Marjanine njive; potem bo potrebo do cilja 20 minut peš. Kukovica, Smolnikar in Papež so ob zaključku predstavitve SP v Ljubljani podpisali tudi pogodbo o izvedbi prvenstva.

Ne spreglejte