Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
5. 8. 2017,
18.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Rok Puhar London 2017

Sobota, 5. 8. 2017, 18.21

6 let, 6 mesecev

Rok Puhar pred debijem na velikem tekmovanju

Puhar ne dvomi, da ne bi odtekel dobrega maratona

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Rok Puhar Hamburg 2017 | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Slovenskega maratonca Roka Puharja v nedeljo čaka prvi nastop na velikem tekmovanju. Ob 11.55 po slovenskem času bo počila pištola, ki bo naznanila štart maratonske preizkušnje. Nastopilo bo 100 maratoncev.

Roka Puharja čaka drugi maratonski nastop v karieri. Prvič je dobrih 42 kilometrov pretekel aprila v Hamburgu, kjer je s časom 2:18,22 tudi postavil normo za prvenstvo v Londonu.

"Po prvem maratonu sem se takoj začel pripravljati na prvenstvo. Imel sem le 12 tednov, kar je precej manj kot pred Hamburgom. Dobil sem možnost, da del priprav opravim v St. Moritzu, ki sem jo izkoristil. Tri tedne sem kvalitetno treniral, nekaj težav sem imel le ob vrnitvi domov," je dejal tekač iz Šenčurja, ki je pridobil dva kilograma in imel nekaj prebavnih težav, ki pa so kmalu postale zgodovina: "Zadnji teden je bilo vse tako, kot mora biti. V St. Moritzu sem naredil izjemne dolge teke, pridobil pa sem tudi na hitrosti. V sredo sem opravil še zadnji trening v maratonskem ritmu, tako da sem pripravljen in pričakujem dober maratonski nastop. Rad bi se približal osebnemu rekordu."

London was calling so I came 😄🇬🇧 #iaafworldchampionships2017 #teamslovenia #siluxsport

Posted by Rok Puhar on Friday, 4 August 2017

Teči začel zaradi stave

Puhar se s tekom resno ukvarja zadnjih sedem let. Pred tem je občasno brcal žogo, a s kakšnim športom se resneje ni ukvarjal. Takrat je bil star 17 let, bil je 10 centimetrov manjši in 10 kilogramov težji.

Pred njim je še dolga maratonska kariera. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Pred njim je še dolga maratonska kariera. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko je resneje začenjal leta 2010, ni  poznal ne teka ne atletike. Njegova mami je s partnerjem veliko tekla in hodila po hribih, tako sta enkrat stavila, da bo pretekel ljubljanski maraton in jo prehitel. Nastopil je praktično brez treninga in tekel dve uri in sedem minut. Danes teče več kot uro hitreje – na polmaratonu v Veroni je letos postavil osebni rekord 1;05:47.

Večino treningov opravi sam, hkrati pa je tudi sam svoj trener. V preteklosti je poskusil sodelovati s številnimi trenerji, a se nikjer ni našel.

Brez izrazitega favorita

Na maratonski preizkušnji, ki se bo začela ob 11.55 po slovenskem času, bo nastopilo natanko 100 tekačev. Med njimi ni nobenega od največjih maratonskih zvezdnikov, zato tudi ni izrazitega favorita za zmago.

Tamirat Tola je letos slavil v Dubaju, lani pa je bil srebrn v Riu. | Foto: Getty Images Tamirat Tola je letos slavil v Dubaju, lani pa je bil srebrn v Riu. Foto: Getty Images

Po rezultatih ima daleč najmočnejšo ekipo Etiopija, saj so se vsi trije etiopski predstavniki v karieri že spustili pod mejo 2;05. Najboljši osebni rekord ima Tamirat Tola, ki je letos v Dubaju tekel 2;04:11, lani pa je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil bron v teku na 10.000 metrov.

Ne spreglejte