Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2011,
13.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kros

Četrtek, 17. 11. 2011, 13.30

8 let

Lebid bo branil naslov v Velenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Večkratni evropski prvak v krosu, Ukrajinec Sergej Lebid, bo branil naslov tudi v Velenju, ki bo prvenstvo stare celine gostilo v decembru.

Sergej Lebid je nedvomno najuspešnejši evropski tekač v krosu. Je edini, ki je nastopil prav na vseh evropskih prvenstvih od leta 1994, ko je bilo na sporedu prvo. Na 17-ih izvedbah je kar devetkrat stopil na najvišjo stopničko, letos pa bo 11. decembra v Velenju napadal jubilejno deseto zmago.

''Evropsko prvenstvo v krosu mi veliko pomeni, saj je to tekmovanje na katerem sem se prvič uveljavil pred desetimi leti. Težko bo, ko ne bom mogel več tekmovati, zato želim biti prisoten, kolikor dolgo se bo dalo,'' pravi Ukrajinec, ki je zmagal tudi lani v Albufeiri: ''Menim, da se v mojih nogah skriva moč vsaj še za nekaj nastopov. Prvenstva se ne bi udeležil, če ne bi bil prepričan, da se lahko borim za medalje.'' Lebid je tudi eden redkih evropskih tekačev, ki ima posamično medaljo tudi s svetovnega prvenstva v krosu, saj je bil leta 2011 srebrn v Ostendu.

Letos je v odlični formi Britanec Mo Farah, ki je na svetovnem prvenstvu v Daeguju osvojil zlato na 5000 in srebro na 10.000 metrov, a slednjega ne bo v Slovenijo. ''Slišal sem, da Farah ne bo nastopil, a tudi brez njega je težko. Samo poglejte lansko tekmo. Zelo sem se namučil, da sem prehitel odlične Francoze, Špance in Portugalce. Nihče mi ne pusti do lahke zmage," je Farahovo odpoved komentiral Lebid, ki pred prvenstvom ne namerava nastopiti na nobeni kros tekmi.

Lebid trenutno trenira v domačem kraju, poškodba, ki jo je staknil konec meseca avgusta v Italiji, pa je že preteklost: ''Imel sem nekaj problemov z mečno mišico, a po dveh tednih odmora in nekaj terapijah je spet vse v redu. Za trenutek sem se zbal, da ne bom mogel nastopiti v Sloveniji, a so problemi rešeni, tako da normalno treniram dvakrat dnevno.''

Velenje je evropsko prvenstvo gostilo že leta 1999, na katerega Ukrajinec nima najlepšega spomina. ''Tudi takrat sem branil naslov evropskega prvaka, po prvi zmagi leta 1998, a je bila proga zelo blatna. Nisem se najbolje spoprijel s takratnimi razmerami in končal na sedmem mestu."

Lebid bo bržkone tudi edini tekač, ki bo po letu 1999 spet nastopil na članski tekmi v Velenju. Po zaključku predhodnih prijav naj bi se krosa v rudarskem mestu udeležilo prek 550 tekačev in tekačic iz 34 držav, o nastopu pa razmišlja tudi reprezentanca Črne gore. Izbirna tekma slovenske reprezentance bo potekala to soboto na progi v Velenju.

Ne spreglejte