TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 17.03

8 let

Socialni prejemki v drugi polovici leta za 2,3 odstotka višji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po julijski uskladitvi transferjev znaša višji znesek letnega dodatka za upokojence nekaj manj kot 380 evrov, nižji znesek pa nekaj manj kot 230 evrov.

Osnova za odmero dodatnih pravic znaša 407,65 evra, osnovni znesek minimalnega dohodka pa 226,80 evra. Socialni prejemki iz zakona o usklajevanju transferjev so se sicer povečali za 2,3 odstotka.

Otroški dodatek po uskladitvi transferjev z rastjo cen življenjskih potrebščin od 1. julija znaša v družinah, ki prejemajo dohodek na družinskega člana v višini do 15 odstotkov povprečne plače, skoraj 113 evrov za prvega otroka, dobrih 124 evrov za drugega otroka in dobrih 135 evrov za tretjega ter naslednjega otroka.

Otroški dodatek do 116 evrov Ostale družine bodo glede na višino dohodka na družinskega člana in število otrok prejemale otroški dodatek v višini od slabih 20 evrov do dobrih 116 evrov. 20 evrov znaša dodatek družinam za prvega otroka, ki prejemajo dohodek na družinskega člana v višini od 75 do 99 odstotkov povprečne plače.

Družine s štirimi ali več otroki - 472 evrov dodatka

Dodatek za nego otroka znaša nekaj manj kot 100 evrov, za otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali gibalno oviranega otroka pa nekaj manj kot 200 evrov. Velike družine s tremi otroki bodo po novem prejemale približno 387 evrov dodatka, družine s štirimi ali več otroki pa približno 472 evrov dodatka.

Starši ob rojstvu otroka od 1. julija prejmejo pomoč v višini nekaj manj kot 280 evrov. Starševski dodatek po novem znaša dobrih 190 evrov, materialni stroški za rejenca nekaj manj kot 270 evrov, rejniku pa pripada plačilo dela v višini dobrih 120 evrov.

Nadomestilo za invalidnost znaša 284 evrov Nadomestilo za invalidnost znaša dobrih 284 evrov, dodatek za tujo nego in pomoč za invalidne osebe pa dobrih 162 evrov za tiste, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju vseh osnovnih življenjskih potreb, ter dobrih 81 evrov za tiste, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju večine osnovnih življenjskih potreb.

Državna štipendija - nekaj manj kot 60 evrov za študente

Invalidnine za telesne okvare, ki jih izplačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, po novem znašajo od dobrih 40 evrov za 30-odstotno telesno okvaro zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni do slabih 98 evrov za 100-odstotno telesno okvaro. Za bolezni ali poškodbe izven dela upravičenci prejmejo od dobrih 28 evrov za 30-odstotno telesno okvaro do dobrih 68 evrov za 100-odstotno telesno okvaro.

Državna štipendija brez dodatkov po novem znaša nekaj manj kot 40 evrov za dijake in nekaj manj kot 60 evrov za študente, Zoisova štipendija za študij pri nas približno 65 evrov za dijake in približno 100 evrov za študente, za študij v tujini pa slabih 130 evrov za dijake in dobrih 200 evrov za študente.

Dodatek k štipendijam glede na dohodek na družinskega člana znaša od dobrih 21 evrov za tiste, ki prejemajo nad 50 do vključno 60 odstotkov minimalne plače na družinskega člana, do dobrih 54 evrov za tiste, ki prejemajo do vključno 25 odstotkov minimalne plače na družinskega člana.

Od 20 do približno 37 evrov dodatka za učni uspeh

Dijaki in študentje lahko po novem prejemajo od približno 20 do približno 37 evrov dodatka za učni oz. študijski uspeh. Za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča pa prejemajo dobrih 84 evrov dodatka za bivanje in od skoraj 48 do nekaj manj kot 100 evrov dodatka za prevoz od kraja stalnega prebivališča do kraja izobraževanja v oddaljenosti pet kilometrov in več. Dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami znaša po novem dobrih 50 evrov.

Za denarno socialno pomoč, denarno nadomestilo brezposelnim, invalidnino za vojne invalide, veteranski dodatek, preživnine in ostale transferje, ki jih določa zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, se je s 1. julijem opravila uskladitev v višini 2,3 odstotka.

Sklep o usklajenih višinah transferjev na podlagi objavljenega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v prvi polovici leta je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v uradnem listu objavilo 10. julija. Ta je objavljen tudi na spletni strani www.uradni-list.si/1/content?id=93136.

Transferji se usklajujejo dvakrat letno

Zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom je začel veljati s 1. januarjem 2007, določal pa je usklajevanje transferjev enkrat letno. Z novelo zakona, ki je začela veljati julija lani, se transferji usklajujejo dvakrat letno, in sicer v juliju z rastjo cen življenjskih potrebščin v prvi polovici tekočega leta ter v januarju z rastjo cen življenjskih potrebščin v drugi polovici preteklega leta po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.

Ne spreglejte