Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
11. 10. 2016,
3.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Torek, 11. 10. 2016, 3.26

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Spoznajte nemške prednike Donalda Trumpa

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Družina Trump | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1905 se je v New Yorku rodil ameriški poslovnež Fred Trump, oče republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Fred Trump je bil nepremičninsko-gradbeni poslovnež. 

Oče Freda Trumpa je bil Frederick Trump, ki se je rodil leta 1869 v nemškem mestu Kallstadt kot Friedrich Trumpf in se je v ZDA preselil leta 1885 kot 16-letni mladenič. Leta 1892, ko je dobil ameriško državljanstvo, si je ime in priimek poangležil v Frederick Trump. 

18-letni Frederick Trump na fotografiji iz leta 1887. V ZDA se je preselil dve leti prej iz rodnega Kallstadta, takrat mesteca v Kraljevini Bavarski, zdaj pa v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško. Že leta 1608 se v Kallstadtu omenja pravnik Hanns Drumpf. | Foto: commons.wikimedia.org 18-letni Frederick Trump na fotografiji iz leta 1887. V ZDA se je preselil dve leti prej iz rodnega Kallstadta, takrat mesteca v Kraljevini Bavarski, zdaj pa v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško. Že leta 1608 se v Kallstadtu omenja pravnik Hanns Drumpf. Foto: commons.wikimedia.org

Frederick Trump je postal premožen, ko je v Seattlu na vzhodni obali ZDA odprl nekaj restavracij. Leta 1901 se je vrnil v domovino in se leta 1902 poročil s someščanko Elisabeth Christ. Skupaj z njo je spet odšel v New York, se za nekaj časa vrnil nazaj v Nemčijo, da bi se od leta 1905 stalno naselil v ZDA.

Frederick Trump je umrl zelo zgodaj, leta 1918. Skrb za družino je zato v celoti padlo na ramena Elisabeth Trump (1880-1966). Skupaj s svojim sinom Fredom je ustanovila nepremičninsko podjetje  Elisabeth Trump&Son. Podjetje se zdaj imenuje The Trump Organization, vodi ga pa Donald Trump. | Foto: commons.wikimedia.org Frederick Trump je umrl zelo zgodaj, leta 1918. Skrb za družino je zato v celoti padlo na ramena Elisabeth Trump (1880-1966). Skupaj s svojim sinom Fredom je ustanovila nepremičninsko podjetje Elisabeth Trump&Son. Podjetje se zdaj imenuje The Trump Organization, vodi ga pa Donald Trump. Foto: commons.wikimedia.org

Slovensko slovo od Avstrije

Na današnji dan leta 1918 je bil prvak Slovenske ljudske stranke Anton Korošec na zadnji avdienci pri avstrijskem cesarju Karlu. Korošec je na avdienco k cesarju prišel kot vodja Jugoslovanskega kluba, tj. vodja slovenskih, hrvaških in srbskih poslancev v avstrijskem parlamentu na Dunaju.

Po porazu Avstro-Ogrske v prvi svetovni vojni so se Slovenci poslovili od Habsburške monarhije. | Foto: Reuters Po porazu Avstro-Ogrske v prvi svetovni vojni so se Slovenci poslovili od Habsburške monarhije. Foto: Reuters

Cesar je Korošcu ponudil, da bi južni Slovani dobili samostojno državno enoto v okviru habsburške monarhije, pri čemer bi Trst, Reka in prometne linije do teh pristanišč ostali pod neposrednim nadzorom skupne države.

Potrti cesar

Korošec je ponudbo zavrnil, prav tako se ni strinjal s cesarjem, da bodo katoliški Slovenci in Hrvat v jugoslovanski državi podrejeni pravoslavnim Srbom. Od potrtega cesarja naj bi se Korošec poslovil z besedami: Majestät, es ist zu spät (sl. Prepozno je, vaše veličanstvo). 

Leta 2008 je bila Haiderjeva politična kariera že v zatonu, saj ga je v boju za prevlado v svobodnjaški stranki premagal Heinz-Christian Strache. Haider je nato ustanovil novo stranko - Zvezo za prihodnost Avstrije. | Foto: Reuters Leta 2008 je bila Haiderjeva politična kariera že v zatonu, saj ga je v boju za prevlado v svobodnjaški stranki premagal Heinz-Christian Strache. Haider je nato ustanovil novo stranko - Zvezo za prihodnost Avstrije. Foto: Reuters

Smrt Jörga Haiderja

Na današnji dan leta 2008 je v prometni nesreči umrl koroški deželni glavar Jörg Haider. Čeprav je bila Haiderjeva politična kariera tesno povezana s Koroško, je bil po rodu iz Zgornje Avstrije, iz mesta Bad Goisern (mesto, ki je dalo ime gojzerjem).

Dawn French

Na današnji dan leta 1957 se je rodil angleška igralka in komičarka Dawn French.

Odlomek iz nanizanke Vikarka iz Dibleya, v kateri igra Dawn French:

Rojstvo slovenske televizije

Na današnji dan leta 1958 je slovenska televizija – takrat z imenom TV Ljubljana – začela oddajati redni, po imenu še eksperimentalni program iz lastnega studia v Ljubljani.

RTV Ljubljana se je v RTV Slovenija preimenovala leta 1990. | Foto: STA , RTV Ljubljana se je v RTV Slovenija preimenovala leta 1990. Foto: STA ,

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

L Luke Perry | Foto: Reuters Luke Perry Foto: Reuters eta 1531 je v bitki s katoliki umrl švicarski protestantski voditelj Huldrych Zwingli, utemeljitelj cvinglijanstva. Zwingli, ki je zagovarjal širjenje protestantizma z nasiljem, je navduševal tudi Primoža Trubarja

Leta 1886 je Thomas Edison, takrat star komaj 19 let, predstavil svoj prvi izum - električni stroj, ki je bil namenjen preštevanju glasov v ameriškem kongresu. 

Leta 1899 je v Južni Afriki izbruhnila burska vojna med Buri in Britanci. 

Leta 1925 se je rodil ameriški pisatelj Elmore Leonard

Leta 1937 se je rodil angleški nogometaš Bobby Charlton, ki je Anglijo leta 1966 popeljal do prvega in edinega naslova svetovnih prvakov. 

Leta 1939 je ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt prejel pismo fizika Alberta Einsteina, v katerem je ta opominjal ZDA, naj še pred nacistično Nemčijo razvijejo jedrsko orožje. 

Leta 1954 se je rodil srbski politik Vojislav Šešelj

Leta 1966 se je rodil ameriški igralec Luke Perry, najbolj znan po vlogi v nanizanki Beverly Hills 90210. 

Leta 1986 sta se v islandskem Reykjaviku na pogovorih o zmanjšanju oboroževanja sešla ameriški predsednik Ronald Reagan in sovjetski voditelj Mihail Gorbačov.

Ne spreglejte