Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 5. 2021,
13.10

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

92

Natisni članek

osamosvojitev Slovenije osamosvojitev Zgodovina muzej

Ponedeljek, 17. 5. 2021, 13.10

2 leti, 11 mesecev

Stane Granda: Muzej slovenske osamosvojitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

92

Stane Granda | Foto STA

Foto: STA

V slovenski javnosti postajata osamosvojitev in oblikovanje slovenske države predmet vedno novih političnih delitev. Razpon čustev in mnenj sega od zaničevanja pomena do poizkusov prilastitve največjega dosežka Slovencev v zgodovini.

Eno najbolj tragičnih vlog v tem ideološkem pristopu igrajo slovenski zgodovinarji, ki so se že neskončno osmešili pri spravni izjavi SAZU. Tragično je, ko pri akademiji znanosti in umetnosti umanjka znanost. Treba bi bilo samo priznati, da je bila osnovno gonilo partizanske NOB revolucija, boj za oblast. Vse ostalo je njena "kolateralna škoda". Tega koraka "znanstveniki", "akademiki" ne zmorejo. So ujetniki ideologije, njihova znanstvenost ji je podrejena.  

Revolucija ne pozna narodnih izdajalcev, ker jih enostavno ni. So samo njeni nasprotniki, izdajalci pa zgolj znotraj revolucionarnih, ne pa protirevolucionarnih vrst. Dolžnost političnega ugajanja partiji oziroma borcem je tudi trditev pomembnosti NOB za slovensko osamosvojitev. Pomembna je toliko kot vsa zgodovina, od naselitve dalje. Brez Slovencev na tem ozemlju namreč slovenske države nikoli ne bi bilo. Trditev o pomenu NOB samo izpostavlja izrabljanje ideje Združene Slovenije za politikantske cilje. Slovenske države ni v načrtih in zamislih partizanskega gibanja, razen kot sovjetske ali jugoslovanske kolonije.

Vasko Simoniti
Novice Minister Simoniti o tem, kje je bil, ko bi se moral zagovarjati glede medijske svobode

Trditev je še toliko bolj absurdna in lažniva, ker so edinega, ki se je resnično zavzemal za samostojno slovensko državo dr. Lamberta Ehrlicha 1942. ubili. Njegov morilec je še vedno, mogoče prav zato, "narodni heroj". Razumi, kdor more. Narodni heroj, ker je umoril tistega, ki se je zavzemal za svobodno, mednarodno priznano slovensko državo. Isto velja tudi za njegove nadrejene z Borisom Kidričem na čelu, ki ga sedanji komunistični s Tanjo Fajon in njeno suito postavljajo za novega malika slovenskega komunizma. Krivec za največji poboj Slovencev v zgodovini postaja ideal slovenskih komunistov ob 30 letnici slovenske države! Ni čudno, da celo zapriseženi antijanšisti ugotavljajo, kako so organizatorji in govorniki stalnih  demonstracij podlegli "zblojeni hudobiji, nepojmljivemu cinizmu, totalnemu ignoriranju realnosti, patološki sprevrženosti …" To so citati iz njihovih ocen proslavljanja 27. aprila Na Prešernovem trgu. Mogoče je sedaj končno jasno, zakaj v znameniti 57. številki Nove revije ni prispevka zgodovinarja!

Ob zgoraj navedenem ni nenavadno, da so "zgodovinarji" tako planili na muzej slovenske osamosvojitve. Seveda ima vsak vsaj malo misleči človek o njem svoje predstave. Toda "zgodovinarji" ne izpostavljajo strokovne in znanstvene problematike, ampak zgolj dejstvo, da to načrtuje vlada, ki ni po njenem okusu. Lažnost njihovih javnih nastopov najbolj potrjuje dejstvo, da doslej še niso izpostavili vprašanja, kje in v katerem muzeju je predstavljena vsa slovenska zgodovina. Kot vemo, je Malovo postavitev v Narodnem muzeju po II. svetovni vojni dr. Kastelic porušil in nikoli postavil. Njegovi nasledniki od Petra Petruje, Borisa Gombača do Barbare Ravnik so se trudili, pa vedno trčili na neposluh politike. Prva Janševa vlada oziroma minister dr. Simoniti je to resno načrtovala, pripravljen je bil denar, zamisli pa so torpedirali biologi, ki jim prostor novogradnje nekje v bližini živalskega vrta ni bil všeč. Kje ste bili takrat mednarodno uveljavljeni zgodovinarji znanstveniki?

"Kot vemo, je Malovo postavitev v Narodnem muzeju po II. svetovni vojni dr. Kastelic porušil in nikoli postavil. Njegovi nasledniki  od Petra Petruje, Borisa Gombača  do Barbare Ravnik  so se trudili, pa vedno trčili na neposluh politike." | Foto: STA , "Kot vemo, je Malovo postavitev v Narodnem muzeju po II. svetovni vojni dr. Kastelic porušil in nikoli postavil. Njegovi nasledniki od Petra Petruje, Borisa Gombača do Barbare Ravnik so se trudili, pa vedno trčili na neposluh politike." Foto: STA ,

"Še bi lahko naštevali primere politikantske in ideološke slepote vodilnih samooklicanih znanstvenikov iz zgodovinskih vrst, ki jim vladata nekdanja uslužbenca CK ZKS, po zatrjevanju medijev, akademika dr. Repe in dr. Jezernik (SAZU proti tej in drugim oznakam tovrstnih kalinov ni nikoli protestirala, ker so njeni). Zato o lažeh v zvezi s Tigrovci niti ne črhnejo. Naj povedo, kje so grobovi po vojni pobitih!. Kje so grobovi žrtev dachauskih procesov? Kdo je delal izbor za Goli otok, Bilečo, norišnico v Ljubljani?

Vodilna mesta v muzejih so bila praviloma rezervirana za kolege, ki so bili nekaka znanstvena rezerva za univerzitetne kadre. Z  nastavljanjem nezgodovinarjev se ob dejstvu, da celo doktorji zgodovinskih znanosti ne dobijo zaposlitve, očitno škodovanje stroki, njena banalizacija. Nastavljajo svoje, stroka jih ne zanima !!! In taki, ki po vrhu še trdijo, da Karantanci niso bili Slovenci, da so ti izmišljotina 19. stoletja, so ob črnem panterju postali borci za slovenstvo?! Znanstveniki, da te kap zadane! Pravi kadri Univerze Edvarda Kardelja! Slovenska osamosvojitev je zgolj zasluga NOB. Če dejstva govorijo proti temu, toliko slabše za njih!

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte