Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
15.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cerkev

Petek, 10. 2. 2012, 15.02

6 let, 7 mesecev

Kaj danes pomeni vera?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V poglobljenem pogledu na vero in kaj danes pomeni, da posameznik živi z zavestjo o obstoju boga, ugotavljamo, da so danes ljudje verni bolj "po svoje".

Biti veren je danes lažje kot pred desetletji, a v tem je Slovenija skupaj z drugimi nekdanjimi socialističnimi državami posebnost. Kaj pa v primerjavi s časom pred stoletji? Je v obdobju znanosti in zagotovljene posameznikove svobode izbire sploh mogoče verjeti, da je Jezus vstal iz groba ali v druge verske nauke?

"Saj tudi ljubezni ne moreš prijeti, pa lahko verjameš vanjo," pravi direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, ena od znanih osebnosti, ki so nam predstavili svojo osebno izkušnjo z vero.

Za nekatere "prizadeti", v resnici svobodni Sodobnost predstavlja svojevrstne izzive za moralne vrednote, ki jih učijo verski nauki, vendar so bile ovire v življenju vernika vedno prisotne, trdijo predstavniki verskih skupnosti.

"Verujoča oseba je lahko deležna nesprejetosti in zavračanja sorodnikov oziroma v šolskem, službenem ali zasebnem okolju. Največje in najtežje ovire na poti vere pa so zagotovo notranja in osebna iskanja, negotovosti in preizkušnje, v katerih vernik zori, postaja notranje močnejši ter s tem tudi zgled za druge," razlagajo v Katoliški cerkvi.

"Še vedno se nad verniki lahko vsakdo zgraža, kot da so 'prizadeti'. Resnica pa je, da ko postaneš in ostaneš veren, postaneš pravzaprav svoboden v smislu, da spoznaš meje življenja in okolja," je razloge za vero predstavil dekan ljubljanske strojne fakultete Jože Duhovnik.

Mnogo načinov za gojenje nedokazljivega upanja, da bo svet zaradi vas boljši Verniki so danes verni drugače kot nekoč. Samostojnejše, lažje kombinirajo različne verske vsebine in menjajo pripadnosti različnim veroizpovedim.

Vera še vedno opravlja enake naloge za posameznika in družbo, kot jih je nekoč, vendar ima pri tem konkurenco. Ne samo v sodobnih verah, ampak tudi v številnih načinih javnega izražanja.

"Namesto v cerkev greste lahko pred Prešerca demonstrirat proti ukinitvi ministrstva za kulturo ali pa odgovarjate na vprašanja v intervjuju – v obeh primerih lahko gojite isto nedokazljivo upanje, da bo svet zaradi vašega ravnanja boljši, in tudi osebno počutje je boljše, ker s tem, ko to naredim, verjamem, da sem naredil nekaj smiselnega," je v intervjuju povedal sociolog Srečo Dragoš.

Bolj religiozni Vse manj ljudi opravlja zakramente in hodi na nedeljske maše. Tisti, ki mislijo, da je danes težje verovati, med razlogi navajajo tudi škandale v zvezi z našo Katoliško cerkvijo, smo izvedeli v videoanketi.

Cerkve razloge za manjši obisk vidijo drugje. Pravijo, da so ljudje zdaj na nek način bolj religiozni, saj verujejo po zavestni odločitvi. In kot pravi Nevzet Porić iz slovenske islamske skupnosti, vernik bo glede verovanja obračunal z bogom.

Ne spreglejte