Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
13.44

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rea Kolbl

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 13.44

4 leta, 5 mesecev

Nekdanja telovadka, ki želi ustaviti globalno segrevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Vesolje je fascinantno, a v primerjavi z nevarnostmi na Zemlji se mi zdi precej varno," pravi Rea Kolbl, sveža diplomantka astrofizike na kalifornijski univerzi Berkeley.

Sanje o olimpijskih igrah uničile poškodbe … Zvezde jo zanimajo že od nekdaj. "Vendar ne tiste v vesolju, ampak gimnastične zvezde. Moje otroške sanje so se vedno vrtele okoli olimpijskih iger v gimnastiki – šele ko sem te sanje izgubila, je bil prostor za nove." Rea je bila v otroštvu in najstniških letih odlična telovadka, tudi državna prvakinja, a je morala gimnastično dvorano zaradi številnih poškodb zapustiti prej, kot bi si želela.

V srednji šoli jo je zelo zanimala matematika, a je hitro ugotovila, da jo bolj kot abstraktne vede zanimajo njihove praktične aplikacije. Po opravljeni mednarodni maturi na gimnaziji Bežigrad se je odločila za študij fizike.

… se je pa zato zaljubila v fiziko S študijem v tujini se je spogledovala ves čas, saj jo je po končani športni karieri še vedno gnala želja po novih izkušnjah na tujem in izjemnih možnostih, ki jih ponuja študij v Ameriki. "Ko sem izvedela, da sem sprejeta na univerzo v Kaliforniji, je bilo to priložnost skoraj nemogoče izpustiti," se spominja, a hkrati dodaja, da vse le ni bilo tako rožnato.

Berkeley namreč ne ponuja finančne pomoči mednarodnim študentom, šolnina in stroški bivanja pa so tam zelo visoki. Tako je imela Rea ob ogromni pomoči družine dovolj sredstev le za eno leto študija. Ob koncu prvega letnika se je vse izšlo, ko je postala štipendistka sklada Ad-Future.

Od vaje iz programiranja do objave v reviji Science V prvem letniku študija se je med drugim bolj iz lastne radovednosti odločila tudi za predmet astrofizika, še isto poletje pa spoznala profesorja Geoffa Marcyja, pri katerem je začela raziskovati. S študijem in raziskovanjem je bil vpogled v vedo vse večji, raslo pa je tudi njeno zanimanje za astrofiziko. Odločila se je, da študij nadaljuje vzporedno.

"Ta fleksibilnost je ena od prednosti študija v Ameriki, saj se za smer ni treba odločiti pred koncem drugega letnika. Tako lahko prvi letnik posvetiš raziskovanju različnih smeri, nadaljevanje študija pa res posvetiš področju, ki te najbolj veseli."

Med raziskovanjem pri profesorju Marcyju je začela razvijati poseben algoritem, ki ji je sčasoma omogočil tudi objavo v prestižni znanstveni publikaciji Science. "Moj projekt se je začel bolj kot vaja iz programiranja, a sčasoma sem algoritem vedno bolj razvijala in izpopolnjevala, kmalu pa se je pokazalo, da je uporaben za znanstvene raziskave." Po treh letih je algoritem tako izpopolnila, da je bil zmožen izvesti edinstvene rezultate.

Zaustaviti ali vsaj upočasniti globalno segrevanje Kljub dosežkom na področju astrofizike pa bo Rea doktorski študij nadaljevala na programu uporabna fizika. "Usmerila se bom v energijsko znanost, najverjetneje se bom priključila skupinam, ki raziskujejo nove materiale za uporabo do okolja bolj prijazne energije ter izboljševanje učinkovitosti trenutnih obnovljivih virov energije."

Na potovanjih, ki si jih privošči med študijskimi počitnicami, je posledice globalnega segrevanja občutila iz prve roke. To poletje je na Aljaski videla številne ledenike, ki se umikajo in talijo, ter opazovala, kako to vpliva ne le na tamkajšnjo naravo, temveč tudi na prebivalstvo.

"Odločila sem se, da bom kariero posvetila reševanju težav na Zemlji, ki jih prav gotovo ne manjka," je odločna mlada znanstvenica. "Energijska znanost je zagotovo področje, ki me zelo zanima in se mi zdi izjemno pomembno. Res si želim, da nam uspe najti primerne rešitve, ki bodo, če ne zaustavile, pa vsaj upočasnile globalno segrevanje."

Ne spreglejte