Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
20.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ličenje

Sreda, 24. 7. 2013, 20.11

7 let, 12 mesecev

Lepotica, ki z ličili ustvarja samozavest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Moja zgodba je polna drobnih zgodbic, a na splošno je to zame zgodba o iskrenosti, veselju do dela, obenem pa dokaz, da kjer je volja, tam je pot," pravi umetnica ličenja Mateja Pozeb Očko.

Ličenje, kaj pa je tu junaškega, se bo morda vprašal kakšen strogi bralec današnje zgodbe iz serije Junaki za jutri. Mlada umetnica ličenja Mateja Pozeb Očko pa vendarle dokazuje, da njeno delo ni le blišč modnega zakulisja evropskih modnih prestolnic, temveč z njim tudi običajnim ženskam kaže, kako (ponovno) odkriti svojo lepoto in jo poudariti.

Uspešen tandem poslovno in zasebno Vse se je začelo, ko je spoznala svojega moža Matjaža Očka, ki je bil takrat še na začetku svoje fotografske kariere. "Z njim sem hodila na modna snemanja, kjer mi je približal kreativni svet fotografije in ustvarjanja modnih zgodb," odkrivanje svojega skritega talenta opisuje Mateja. "Zaljubila sem se v celoten proces ustvarjanja, a najbolj so mi bile pri srcu barve na obrazu, ki so z nekaj potezami tudi zaživele ter doprinesle k transformaciji modela." Veselje, delovna vnema ter sla po novih izzivih sta Matejo, ki bi se tudi sama zlahka znašla na modni stezi ali pred fotografskim objektivom, privedla do točke, ko se je odločila in se zares podala v svet profesionalnega ličenja. Z Matjažem ob rami je bil korak še bolj trden in že njuni prvi skupni projekti so poželi pohvale, prinesli nove naročnike ter dodaten zagon, ki sta ga kronala z lastno blagovno znamko M2O, pod katero delujeta še danes.

Ko nevoščljivost in neurejen trg dela nista ovira Začetki pa kljub dobri volji in pozitivnim odzivom niso bili najlažji, priznava Celjanka. "Prebijanje na slovensko modno sceno se je izkazalo za pravi boj in dokazovanje sposobnosti, predvsem pa je bilo treba samozavestno stopati po poti lastnih vrednot in filozofije ustvarjanja." Tako je bila sprva zelo presenečena nad nevoščljivostjo ljudi, neurejenim trgom dela ter takšno in drugačno konkurenco, a je Mateja kaj kmalu ugotovila, da je z iskrenostjo in delovnostjo "sposobna preseči vse 'ovire' in slediti svojim sanjam".

Odločila se je za samostojno podjetništvo in ustanovila znamko AlterEGO, ki je obenem tudi ime njenega studia za mejkap. V njem liči dekleta in dame, ki se želijo polepšati ob različnih priložnostih, kot so rojstni dnevi, poslovne prireditve, maturantski plesi, poroke …, in se prepustijo novi podobi, ki jo umetnica ličenja ustvari na podlagi njihovih želja, osebnosti, namena ter celotnega stajlinga. "Svež korak na naši sceni mejkapa" Mateja pa organizira tudi tematske seminarje ličenja, na katerih znanja željnim strankam obrazloži svoj pogled na ličenje ter jim razkrije vse drobne skrivnosti kakovostnega mejkapa, ki jim pridejo prav v vsakodnevnem življenju. "Ponosna sem, da sem naredila svež korak na naši "sceni" mejkapa in prva pri nas pozvala k druženju posameznic, ki jih druži želja po kakovosti, estetiki in osebni urejenosti. Odzivi so res krasni."

Številni zagovarjajo mnenje, da je ženska najlepša naravna, brez ličil. Mateja Pozeb Očko raznolikim pogledom na lepoto pravi kar lepotni relativizem, saj ima po njenem pojem lepote toliko definicij kot je različnih posameznikov. In kultur. "Ličila oziroma poslikava obraza so del človeške družbe v različnih kulturah po vsem svetu od prazgodovine dalje. Ličila in pravilne tehnike ličenja, ki le poudarijo lepoto in prekrijejo kakšno nepravilnost, so le bonus in pika na i naravni lepoti."

Največje plačilo? "Nasmeh do ušes, samozavesten pogled in iskrica veselja." Čeprav je Mateja domača v obeh svetovih – ustvarjala je tako za največje svetovne modne agencije in delala v Milanu, kjer vlada huda konkurenca in neizprosen tempo, liči pa tudi povsem "običajne" ženske –, ostaja zaljubljena v značaj ličil, s katerimi lahko ob primernem znanju naravno lepoto le optimiziramo. "Ob različnih družbenih vlogah, ki jih vsakodnevno opravljamo, je mejkap še najmanjši del, ki vpliva na našo držo, energijo in navsezadnje lepoto," pravi. "Tudi rek, da lepota izvira od znotraj, ni nastal na praznih temeljih, mar ne? Torej, vzajemno sodelovanje naravnega in dodanega se po mojih izkušnjah izkaže za najlepše."

In največje zadovoljstvo, ki ji ga prinaša njeno delo? "Videti srečo v očeh osebe, ki kar zažari, ko se pogleda v ogledalo po končanem ličenju. Nasmeh do ušes, samozavesten pogled in iskrica veselja so tista čustva, ki mi vedno znova božajo dušo," za konec pove Mateja Pozeb Očko.

Ne spreglejte