SiolNET. Siol Plus Junaki za jutri
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je Vito, najboljši študent mariborske univerze

3

termometer

 | Foto:
Eden najboljših študentov fizike, znanstveni raziskovalec in koordinator tutorjev. To je Vito Šimonka, ki mu je Univerza v Mariboru podelila priznanje za najboljšega študenta leta.

Univerza v Mariboru (UM) je v sodelovanju s podjetjem Elektro Maribor že tretje leto zapored organizirala razpis za izbor najboljšega študenta mariborske univerze. Namen razpisa je nagraditi najboljše študente za njihovo študijsko odličnost ter jih motivirati pri nadaljnjem izobraževanju.

Za naziv se je potegovalo 13 študentov Na razpisu so lahko sodelovali študenti mariborske univerze, ki nagrade še niso prejeli, so v času študija redno napredovali in so vpisani v najmanj tretji letnik prve študijske stopnje.

Letos se je na razpis odzvalo 13 študentov, ki so se potegovali za denarno nagrado Elektra Maribor v višini 650 evrov.

Odličen študent, raziskovalec, promotor univerze, tutor … Med vsemi prijavljenimi je strokovna komisija za najboljšega študenta ocenila Vita Šimonka, absolventa magistrskega študija fizike na Fakulteti za naravoslovje in matematiko.

Vito se lahko pohvali z uvrstitvijo med najboljših pet odstotkov študentov, svojo študijsko odličnost pa dopolnjuje z aktivno obštudijsko dejavnostjo, s katero skrbi za promocijo fakultete – je koordinator tutorjev, član Senata UM in član Študentskega sveta UM, je zapisano v obrazložitvi.

Za najboljšega študenta je bil Vito izbran tudi zaradi svoje aktivne vloge pri raznih raziskovalnih projektih na področju biofizike in kompleksnih sistemov, o katerih je objavil več raziskovalnih člankov in s kar nekaj prispevki sodeloval na slovenskih in tujih konferencah.

"Nagrajenec dokazuje, da je mogoče uspešno združevati študijsko odličnost z aktivnim vključevanjem v znanstveno-raziskovalno delo, ob tem pa svoje sposobnosti in znanje nesebično deliti z vrstniki," je ob podelitvi poudarila prorektorica za razvoj kakovosti UM Lučka Lorber.

… nogometaš, sodnik … Poleg obveznosti, povezanih z univerzo, je Vito v prostem času tudi polprofesionalni nogometaš, ki je igral že za več nogometnih klubov, ter nogometni sodnik.

In kako mu vse to znese? "Treba si je razporediti čas in si postavljati prioritete, kaj boš delal bolj zagrizeno in kaj manj. Se pa zgodi, da je včasih malo manj spanca, predvsem v času izpitov, saj poleg učenja opravljaš še dosti drugega," pravi Vito, ki je nad nagrado več kot navdušen.

Vito se je na razpis prijavil, ker je želel videti, kam se umešča kot aktiven študent in raziskovalec. Prvega mesta ni pričakoval, saj se zaveda, da je konkurenca kar huda, zato je bil ob podelitvi prijetno šokiran.

"Nagrada mi res veliko pomeni, je dobra referenca za nadaljnji študij in pri iskanju zaposlitve, poleg tega pa dobra motivacija za vse delo, ki sem ga opravil do zdaj," pravi 24-letni absolvent.

Cilji Prvi cilj, ki ga ima Vito trenutno pred sabo, je dokončanje magistrske naloge, potem pa si želi študij nadaljevati še na tretji stopnji. Poleg tega pa pravi, da ga mika tudi delo v gospodarstvu v tujini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin