TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 16.12

8 let

Revoz zaradi nizke prodaje še zmanjšuje proizvodnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Družba Revoz bo v decembru zaradi nizke prodaje vozil na evropskem trgu zmanjšala obseg proizvodnje. O drastičnem upadu prodaje novih avtomobilov poročajo z vse Evrope.

Še sedem nedelovnih dni

V proizvodnji bodo imeli skupno sedem nedelovnih dni. Že prej so načrtovali, da bo proizvodnja zadnja dva tedna v letu obstala zaradi naložbenih in vzdrževalnih del. Zaposleni bodo v tem obdobju prejemali polno plačilo.

Kot so sporočili iz Revoza, bodo morali zaradi še vedno nizke prodaje na evropskem trgu tudi decembra prilagajati obseg proizvodnje. Tako bodo za zaposlene v proizvodnji in v službah, ki so neposredno vezane na proizvodnjo, nedelovni 1., 8., 9., 10., 17., 18. in 19. december. Poleg tega so, kot pravijo, zadnja dva tedna v letu "še pred nastopom kriznih razmer načrtovali zaustavitev proizvodnje zaradi naložbenih del in vzdrževalnih posegov".

Zaposleni bodo prejemali polno plačilo

V Revozu, kjer v dogovoru s socialnimi partnerji z današnjim dnem prehaja na sistem prerazporejanja delovnega časa, zagotavljajo, da bodo zaposleni v tem obdobju prejemali polno plačilo.

V družbi trenutno sicer potekajo pogovori o možnih oblikah prerazporejanja delovnega časa v prihodnjem letu, glede prilagajanja obsega proizvodnje v januarju prihodnje leto pa se bodo odločili sredi decembra. "S prilagajanjem proizvodnje bomo odgovorili na upad prodaje na tržišču in prilagodili raven zalog trenutnemu obsegu proizvodnje," še pravijo v družbi.

V Španiji beležijo največji padec prodaje v zgodovini

Španska zveza avtomobilskih proizvajalcev je poudarila, da novembrski padec prodaje novih avtomobilov za 49,6 odstotka predstavlja največji padec na mesečni ravni v zgodovini prodaje avtomobilov v Španiji. Padec prodaje zveza pripisuje težjemu dostopu do kreditov, izgubi delovnih mest ter manjšemu prihodku gospodinjstev.

Švedski proizvajalci k ukrepom pozivajo vlado Švedska tako strmega mesečnega padca ni zabeležila vse od leta 1993. Novembra so tako registrirali 17.616 novih avtomobilov, prodaja tovornjakov pa je v primerjavi z novembrom lani padla za 26,6 odstotka na 3406 vozil. Tamkajšnje združenje proizvajalcev avtomobilov je opozorilo vlado, naj z ukrepi stimulira avtomobilski trg ter upočasni strme padce prodaje na trgu, ki je za švedsko gospodarstvo izjemnega pomena.

Ford razmišlja o prodaji družbe Volvo

Ameriški avtomobilski koncern Ford Motor razmišlja o prodaji svoje družbe Volvo Car. Zaradi svetovne finančne krize močno prizadeti ameriški avtomobilski gigant želi na ta način pridobiti prepotreben kapital in preživeti svetovno krizo na avtomobilskem trgu.

Volvo se že leto dni pripravlja na samostojno poslovanje Kot so povedali v Fordu, naj bi strateški pregled omenjenega švedskega proizvajalca avtomobilov trajal več mesecev. Pri tem niso želeli ugibati, kako bi morebitna prodaja vplivala na obe podjetji. Izločitev Volva v ločeno podjetje bi sicer bila nekoliko lažja na račun tega, ker sta obe podjetji že lani začeli sprejemati ukrepe, ki Volvu omogočajo bolj samostojno poslovanje.

Švedska vlada je medtem potrdila, da se je že pogovarjala z Volvom in Saabom, švedsko enoto ameriškega avtomobilskega giganta General Motors, potem ko so na dan prišle informacije, da ta ameriška koncerna iščeta pomoč za omenjena švedska avtomobilska proizvajalca.

Volvo Cars, ki ga je Ford kupil leta 1999, se sooča s šibkim dolarjem in padajočim povpraševanjem. Po mnenju poznavalcev bi Ford kljub aktualni posojilni krizi verjetno brez večjih težav uspel najti kupca za Volvo, še posebej med proizvajalci s hitro rastočih trgov, kot je na primer indijska Tata Motors. Ta je pred časom od Forda že kupila družbi Jaguar in Land Rover.

Francoski Renault in italijanski Fiat še beležita rast

Prodaja novih avtomobilov se je v Franciji novembra zmanjšala na 145.918 vozil. Pri Peugeotu se je zmanjšala za 17,1 odstotka, medtem ko se je pri Renaultu zvišala za 2,3 odstotka. Med nefrancoskimi znamkami pa so največji porast prodaje zabeležili pri znamki Fiat, in sicer za devet odstotkov.

Ne spreglejte