TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 6. 2008,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 6. 2008, 11.38

8 let

Potres v Grčiji zahteval najmanj dve smrtni žrtvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potres z močjo 6,5 stopnje po Richterjevi lestvici, ki je v nedeljo stresel tla v Grčiji, je zahteval najmanj dve smrtni žrtvi, 145 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočilo grško notranje ministrstvo.

Hkrati so seizmologi danes opozorili, da na jugozahodu Grčije obstaja velika možnost močnih popotresnih sunkov. V potresu je bilo porušenih ali poškodovanih več sto hiš. "Gre predvsem za starejše stavbe," je za grški radio pojasnil neimenovani predstavnik ministrstva. Grški premier Kostas Karamanlis je zaradi potresa že prekinil obisk v Avstriji in naj bi se še danes popoldan vrnil v Atene. Prvotno je bilo predvideno, da si bo v torek zvečer v Salzburgu na Evropskem nogometnem prvenstvu ogledal tekmo med grško in švedsko reprezentanco.

3000 evrov za prizadete družine Grška vlada je vsaki družini, ki je v potresu ostala brez strehe nad glavo, že namenila takojšnjo pomoč v višini 3000 evrov, občine pa naj bi prispevale po 2000 evrov.

Hkrati so grški seizmologi danes opozorili, da na jugozahodu Grčije obstaja velika možnost močnih popotresnih sunkov. Kot je povedal vodja grškega inštituta za seizmologijo Giorgos Stavrakakis, je naslednjih 24 ur kritičnih, kar se popotresnih sunkov tiče. Žarišče potresa je bilo blizu pristaniškega mesta Patras, 200 kilometrov zahodno od Aten.

V strahu pred močnim popotresnim sunkom Območje je kasneje streslo že več deset popotresnih sunkov, vendar vsi šibkejši od 4,7 stopnje. Seizmolog Gianis Kalogeras je ob tem napovedal, da v prihodnjih dneh ali tednih še pričakujejo močnejši popotresni sunek, 5 ali 5,5 stopnje. Ob tem je pojasnil, da je območje zahodne Grčije po potresih, kot je bil nedeljski, izredno popotresno aktivno, in da napoved močnega popotresnega sunka temelji na izkušnjah v regiji iz preteklih let. Seizmologi so prebivalce še opozorili, naj se ne zadržujejo v poškodovanih hišah.

Med evropskimi državami je območje Grčije sicer eno najbolj potresno aktivnih, saj število potresov v državi državi predstavlja kar polovico vseh potresov stare celine.

Ne spreglejte