Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Natisni članek

sodišče Samanta Rejc Debevec odpust dolgov osebni stečaj

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 11.48

6 let, 6 mesecev

Zakaj je nekdanja slovenska starleta bankrotirala

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03
Samanta Škrjanec | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Samanta Rejc Debevec, nekdaj bolj znana pod imenom Samanta Škrjanec, je bila v letu 2009 vzhajajoča zvezda na slovenski estradi. Sodelovanje v resničnostnem modnem šovu Top model ji je prineslo prepoznavnost in stike z ljudmi iz šovbiznisa.

Lotila se je več projektov. Ustanovila je modno agencijo Samanta S, prek katere se je več let ukvarjala z organizacijo klubskih zabav. Skupaj z zdaj že bivšim soprogom Borisom Škrjancem se je lotila organizacije tekmovanja za lepotni izbor Miss Eco.


Preberite še:

Že 15 tisoč ljudi uradno bankrotiralo, med njimi tudi premožni vplivneži 

Kdo vse izkorišča osebni stečaj za odpis milijonskih dolgov


Škandali in propadli posli

Toda vsi njeni projekti so eden za drugim klavrno propadli, pozneje pa so slovenske rumene medije polnili škandali in obtožbe o spornem dogajanju. Dekleta, ki so tekmovala na izboru Miss Eco, so med drugim opozarjala na nespodobna povabila, zaradi česar so pozneje vložila tudi kazensko ovadbo zaradi spolnega nadlegovanja.

Po tem, ko se je Rejc-Debevčeva leta 2012 razšla s podjetnikom Borisom Škrjancem, se je začelo pranje umazanega perila v medijih. Nekdanjemu soprogu je očitala domnevno družinsko nasilje, za kar se je moral zagovarjati tudi na sodišču. Škrjanec jo je na drugi strani obtožil jemanja drog in prostitucije ter da ji je posodil ogromno denarja.

Kaj kmalu je propadla tudi njena podjetniška pot. Modna agencija, ki je ustvarjala največ 15.000 evrov prihodkov na leto, je šla leta 2015 v stečaj. Ker je bila stečajna masa prazna, so upniki ostali praznih rok. Dolgov za okoli 13.000 evrov, stečaj pa se je končal brez razdelitve upnikom.

Zaradi 120.000 evrov dolgov v osebni stečaj

Modna agencija Samante Rejc Debevec je leta 2015 končala v stečaju. | Foto: Thinkstock Modna agencija Samante Rejc Debevec je leta 2015 končala v stečaju. Foto: Thinkstock Dolgov se je poskušala rešiti tudi Rejc-Debevčeva. Septembra 2014 je namreč razglasila osebni stečaj. Ta institut je v osnovi namenjen socialno šibkim, da lahko zaživijo na novo. Do danes pa ga je v Sloveniji izkoristilo že več kot 15.000 posameznikov.

Vsega skupaj so upniki prijavili zahtevke v višini več kot 120.000 evrov. Večino pričakuje njen nekdanji soprog. Okoli 15.000 evrov je dolžna tudi državi, natančneje pokojninski in zdravstveni blagajni. Njeni dolgovi bodo bržčas ostali nepoplačani.

Ko se je stečajna upraviteljica Melita Butara, ki vodi osebni stečaj Rejc-Debevčeve, lotila preverjanja uradnih evidenc, je namreč ugotovila, da je brez evra premoženja in da prejema minimalno plačo.

Nekdanji mož ugovarja odpustu dolgov

Ko se je leta 2014 začel postopek osebnega stečaja Rejc-Debevčeve, je sodišče določilo triletno preizkusno obdobje. Če bi šlo vse po načrtih, bi bila septembra letos rešena dolgov. Sama je sicer sodišču predlagala, naj ji še skrajša rok. Toda načrte ji utegnejo prekrižati upniki.

Butara je potrdila, da sta bila vložena dva ugovora proti odpustu dolgov Rejc-Debevčeve. V prvem primeru se zahteva podaljšanje preizkusnega obdobja, tako da bi se v stečajno maso morda nateklo še kaj premoženja. V drugem primeru pa upnik nasprotuje osebnemu stečaju. Po naših informacijah je enega od teh ugovorov vložil njen nekdanji soprog.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so nam pojasnili, da o nobenem ugovoru še ni odločeno. Rejc-Debevčeva ni bila dosegljiva za komentar.

Ne spreglejte