Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
11.57

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Evropska komisija kazen Google

Sreda, 10. 11. 2021, 11.57

2 leti, 5 mesecev

Sodišče EU potrdilo 2,4-milijardno kazen Googlu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Drugostopenjsko sodišče EU je danes potrdilo 2,4 milijarde evrov visoko kazen, ki jo je leta 2017 ameriškemu tehnološkemu velikanu Google zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu naložila Evropska komisija. Google ima še eno možnost za pritožbo.

Sodišče v Luksemburgu je Googlovo pritožbo na sklep Evropske komisije, da je podjetje "zlorabilo dominantni položaj na trgu", po štirih letih zavrnilo.

V Bruslju so leta 2017 ob izreku kazni poudarili, da je tehnološki velikan položaj zlorabil tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen.

Google Pixel 6
Novice Googlova nova paradna mobitela sta končno tu! Spoznaj Pixel 6 in Pixel 6 Pro

"Pri Googlovi strategiji za storitev primerjave cen ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega proizvoda od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Namesto tega je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik tako, da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate konkurentov pa nižje," je tedaj dejala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Novice Google: pomembna sprememba, če vam je všeč ali ne, prihaja za vse

Britansko vrhovno sodišče zavrnilo skupinsko tožbo proti Googlu

Britansko vrhovno sodišče je zavrnilo tri milijarde funtov (3,5 milijarde evrov) težko skupinsko tožbo proti Googlu. Tožniki so Googlu očitali nezakonito zbiranje njihovih osebnih podatkov prek pametnih telefonov iphone.

Skupinsko tožbo 4,4 milijona ljudi je soglasno zavrnilo vseh pet vrhovnih sodnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vložila jo je skupina Google You Owe Us (Google, dolguješ nam).

Britansko sodišče je tožbo zavrnilo že oktobra 2018, a je pritožbeno sodišče odločitev prvostopenjskega razveljavilo, končno besedo pa so imeli zdaj vrhovni sodniki.

Sodnik George Leggatt je ob izreku sodbe izpostavil, da je zahtevati odškodnino brez dokazov o finančnih izgubah ali duševnih stiskah nevzdržno.

Tožniki so Googlu očitali, da je obšel varnostne nastavitve v pametnih telefonih iphone, s čimer naj bi pri uporabi brskalnika Safari med avgustom 2011 in februarjem 2012 brez soglasja zbiral osebne podatke uporabnikov.

V Googlu odločitve britanskega sodišča še niso komentirali, v skupini Google You Owe Us pa so jo označili za hud udarec britanskim potrošnikom. "Globoko smo razočarani, da vrhovno sodišče ni naredilo dovolj za zaščito uporabnikov pred Googlom in drugimi tehnološkimi velikani, ki kršijo zakon," je dejal Richard Lloyd, ki vodi omenjeno skupino.

Ne spreglejte