SiolNET. Posel danes Novice
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ryanair zaradi stavk utrpel padec dobička

0,01

termometer

Ryanair
Foto: Reuters

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je doživel prvi padec dobička v zadnjih petih letih. Med vzroki za poslabšanje rezultatov so danes v družbi navedli stavke, visoke cene kerozina, nizke cene letalskih vozovnic in izplačila nadomestnin zaradi evropske zakonodaje o varstvu pravic letalskih potnikov.

V prvem polletju poslovnega leta, med aprilom in septembrom, je Ryanair ustvaril 1,2 milijarde evrov čistega dobička, kar je sedem odstotkov manj kot pred letom dni, je povedal prvi mož družbe Michael O'Leary. Prihodki so se sicer do konca septembra povečali za osem odstotkov, na 4,8 milijarde evrov, prav tako je število potnikov poraslo za šest odstotkov, na skoraj 77 milijonov.

Ryanair je danes potrdil tudi v začetku meseca znižane napovedi za celotno poslovno leto, ki se bo izteklo marca 2019. Potem ko je v prvem polletju ustvaril 1,2 milijarde evrov čistega dobička, se bo ta v vsem letu gibal med 1,1 in 1,2 milijarde evrov.

Ryanair veseli propad manjših letalskih družb

V zvišanju stroškov pa v Dublinu vidijo tudi pozitivno plat. S tem se namreč povečuje pritisk na manj dobičkonosne letalske prevoznike, kar se je že potrdilo v preteklih tednih, ko je moralo svoja letala prizemljiti več manjših letalskih družb, med njimi ciprski prevoznik Cobalt. "Pričakujemo, da bodo propadle še druge družbe," je dejal prvi mož Michael O'Leary in dodal, da bo to koristilo rasti Ryanaira.

Hkrati se mora Ryanair sam boriti za naklonjenost potnikov, potem ko se je družba zapletla v spor z zaposlenimi glede delovnih pogojev, ti pa so večkrat stavkali. Do zdaj je Ryanair že dosegel soglasje z vrsto sindikatov in tudi podpisal sporazume, a že zdaleč ne z vsemi poklicnimi skupinami in v vseh državah.

Vlagatelji za zdaj zaradi Ryanairovih poslovnih rezultatov niso zaskrbljeni. Delnice družbe so se na borzi v Dublinu v današnjem trgovanju podražile že za štiri odstotke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin