Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Vera Mihatovič Sonja Gole Adria Mobil Ach Herman Rigelnik

Torek, 24. 5. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Razkrita petletna skrivnost Hermana Rigelnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Herman Rigelnik | Foto STA

Foto: STA

V vojni za obvladovanje največjega še živečega finančnega holdinga ACH je prišlo do komaj verjetnega preobrata. Zanj je poskrbel njegov nekdanji dolgoletni predsednik uprave ACH Herman Rigelnik. Izkazalo se je, da je svoji največji nasprotnici v boju za obvladovanje ACH Sonji Gole že pred leti prodal manjši delež v podjetju Protej, večinskem lastniku ACH. To pa utegne tehtnico v tem spopadu dokončno prevesiti na njeno stran.

Gre za posttranzicijski spopad, kdo bo lastnik novomeškega izdelovalca počitniških vozil Adria Mobil, nekaterih ljubljanskih hotelov in avtomobilskih zastopstev. Spopadale se se tri struje, ena se je povezala s Švedi, druga želi resnega strateškega lastnika, tretja pa se je iz igre že umaknila. V igri je nekaj deset milijonov evrov vredno premoženje.

Trenutek resnice

Del zdajšnjih in nekdanjih menedžerjev ACH, ki svojih lastniških deležev ne želi prodati taboru Sonje Gole, je v zadnjih dneh doživel hladen tuš. 

Izvedeli so, da Herman Rigelnik, neformalni vodja tabora lastnikov ACH, ki se spopada s taborom Sonje Gole, ni več največji lastnik tega finančnega holdinga. Leta 2011 je namreč tretjino od svojih 15 odstotkov podjetja Protej, prek katerega menedžerji obvladujejo ACH, prodal Goletovi, ki je že prej imela slabih deset odstotkov delnic Proteja.

"Interes za posel je bil na obeh straneh. Takrat sem verjel, da je Sonja Gole dobra rešitev za ACH, in zdelo se mi je prav, da postane največja lastnica Proteja. V družbeniški pogodbi smo imeli določilo, da ima največji lastnik veto na določene odločitve," je za Siol.net dejal Rigelnik.

Rigelnik pa je tudi po prodaji deleža Goletovi še naprej glasoval kot 15-odstotni lastnik, saj sta imela z Goletovo po naših informacijah sklenjen dogovor, da ima Rigelnik vso pravico do tega deleža, dokler se Goletova ne vpiše kot lastnica delnic.

Sonja Gole se s Hermanom Rigelnikom bori za lastništvo ACH. | Foto: STA , Sonja Gole se s Hermanom Rigelnikom bori za lastništvo ACH. Foto: STA ,

Herman Rigelnik je s kupnino vrnil del posojila Factor banke

Za delež je Rigelnik od Goletove po naših informacijah iztržil okrog dva milijona evrov. Z denarjem naj bi poplačal del posojila, ki ga je pred tem najel pri Factor banki. Preostanek istega posojila je Rigelnik poplačal jeseni 2013, kmalu po tem, ko je Banka Slovenije Factor banko poslala v nadzorovano likvidacijo. To je Rigelnik aprila letos povedal državnozborski preiskovalni komisiji za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo vodi Anže Logar

Danes bi lahko Rigelnik za isti delež iztržil trikrat več – okrog šest milijonov evrov. Po cenitvi, ki so jo naročili družbeniki Proteja iz Rigelnikovega tabora, je namreč Protej vreden okrog 120 milijonov evrov.

Odločilno posegel v razmerja moči

Čeprav je Rigelnik ostal lastnik skoraj desetodstotnega deleža v Proteju, se danes kaže, da bi s prodajo petih odstotkov podjetja lahko odločilno posegel v razmerja moči znotraj ACH. Vajeti do lastniškega obvladovanja je morda že dokončno potisnil v roke Sonje Gole, sicer direktorice Adrie Mobila, daleč najvrednejše naložbe Skupine ACH.

Kakšna so nova razmerja moči, bo jasno kmalu. Švedska družba Kabe, ki deluje v dogovoru s Sonjo Gole, je namreč nedavno odkupila pravico do nakupa okoli 20-odstotnega deleža Proteja. Po družbeniški pogodbi imajo vsi družbeniki predkupno pravico do odkupa tega deleža sorazmerno s svojim dozdajšnjim lastništvom. V prihodnjih dneh se bodo tako družbeniki odločali, ali bodo uveljavili predkupno pravico. Šele potem bo postalo jasno, kateri tabor ima večino.

 

Kdo je kdo v ACH

Spori znotraj ACH se vlečejo že od leta 2012, ko je Goletova na čelu ACH zamenjala Rigelnika. Takrat so se menedžerji, ki so ACH pred tem skupaj prevzeli prek podjetja Protej, začeli boriti za prevlado. Sčasoma so se razdelili v tri skupine: 

  • v skupino, v kateri je imel največji delež Rigelnik. Gre za tako imenovani ljubljanski blok lastnikov, ki je do zdaj obvladoval okoli 45 odstotkov Proteja;
     
  • v skupino, ki jo vodi Sonja Gole. Tako imenovani novomeški blok je imel v lasti okrog 35 odstotkov delnic, v vojni za ACH pa ji pomaga tudi švedska družba Kabe. Ta vrednost celotnega Proteja ocenjuje na dobrih 50 milijonov evrov, kar je več kot dvakrat manj od prej omenjene cenitve ACH;
     
  • in v skupino menedžerjev okrog nekdanje prve finančnice ACH Vere Mihatovič. Ti so se deleže v Proteju odločili prodati Kabeju, pri čemer imajo po družbeniški pogodbi predkupno pravico do njihovih deležev ostali solastniki Proteja.

Nekdanja prva finančnica ACH Vera Mihatovič je svoj delež v Proteju prodala švedski družbi Kabi. | Foto: Mediaspeed Nekdanja prva finančnica ACH Vera Mihatovič je svoj delež v Proteju prodala švedski družbi Kabi. Foto: Mediaspeed

Tehtnica moči bi se lahko prevesila

Do zdaj je veljalo, da ima Goletova v rokah upravljavsko oblast v Proteju, ki ga vodi njena poslovna zaupnica Mojca Novak, a "le" dobro tretjino lastništva podjetja. Prav zaradi tega dejstva so v Proteju več mesecev zavlačevali s sklicem skupščine podjetja. Na njej bi lahko Rigelnikov tabor predlagal glasovanje o nezaupnici Novakovi, ki sodi v tabor Goletove.  

Toda novica o tem, da je Herman Rigelnik pravico do dodatnih petih odstotkov Proteja že pred leti prodal Sonji Gole, načrte njegovega tabora postavlja na glavo. Če bo ta dokončno prešel v last tabora Goletove, bi lahko dokončno prevesil tehtnico moči v Proteju in s tem tudi v ACH.

To brez dvoma ni dobra informacija za ostale menedžerje iz Rigelnikovega tabora, ki v dneh, ko se izteče rok za uveljavitev predkupnih pravic (to se bo zgodilo 2. junija), skušajo zbrati 12 milijonov evrov za odkupe dodatnih deležev. Ti v neuradnih pogovorih ne skrivajo razočaranja, a razumejo, da gre za njegovo osebno odločitev in naložbo.  

 

Sonja Gole je že poslala "mirovno ponudbo"

V igri na vse ali nič je za presenečenje poskrbela tudi Sonja Gole. Že v začetku tedna naj bi družbenikom Proteja poslala "mirovno ponudbo", ki je vnovič potrdila, da jo bolj kot obvladovanje ACH zanima lastništvo Adrie Mobila. Ponudba namreč predvideva razdelitev premoženja ACH na dva dela. Njen tabor bi prevzel lastništvo Adrie Mobila, ljubljanskemu (Rigelnikovemu) taboru pa bi prepustila hotelsko in avtomobilistično dejavnost, pri čemer bi si morebitno razliko v ceni poplačal z manjšinskim deležem v Adrii Mobil. Po prvem preverjanju informacij med družbeniki je težko verjeti, da bi bil takšen dogovor med družbeniki mogoč.

Dogajanje v ACH po naših podatkih spremlja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kriminalisti naj bi že marca lani v preiskavah zaradi suma oškodovanja ACH proti trem nekdanjim vodilnim na čelu s Sonjo Gole zasegli dokumentacijo, ki naj bi se nanašala na dolgoletno poslovno povezanost Adrie Mobil in švedskega Kabeja.

Sonja Gole je trgovala tudi z zamejsko skupino KB 1909, lastnico tednika Mladina

Delež, ki ga je Sonja Gole odkupila od Hermana Rigelnika, ni bil ves čas v njenem lastništvu. Po naših informacijah ga je konec leta 2012 prodala zamejski finančni skupini KB 1909, s katero posluje​ Adria Mobil. KB 1909 je v Sloveniji lastnik tednika Mladina. Tega ostalim družbenikom, ki bi sicer imeli predkupno pravico, niso razkrili. Toda januarja letos, ko so v Novem mestu že snovali novo lastniško konsolidacijo ACH, je Goletova delež od KB 1909 odkupila nazaj. Šele pred dnevi je zahtevala vpis tega deleža v sodni register, kar ji bo omogočilo, da bo uveljavljala predkupno pravico na večji delež.

Dodajmo, da je leta 2012 Adria Mobil družbi KB 1909 posodila dobrih pet milijonov evrov, ki jih goriška družba ni poravnavala.

Ne spreglejte