Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2011,
14.00

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patrick Vlačič

Petek, 15. 7. 2011, 14.00

2 leti, 9 mesecev

Podizvajalci ministru Vlačiču prinesli igrače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavniki podizvajalcev v gradbeništvu so pred prostore ministrstva za promet prinesli igrače, s katerimi so želeli ponazoriti sprenevedanje vlade v zvezi z nepoplačili pri gradnji avtocest.

"Dejstvo je, da je več kot 500 ogroženih delovnih mest, več kot 100 kilometrov nepoplačanih avtocest. Mi imamo tega dovolj, ne bomo preživeli in čakamo odločne ukrepe prometnega ministra, odločne ukrepe vlade," je dejal predsednik Društva podizvajalcev Mirko Požar, ki je zahteval takojšen sestanek tako pri premieru Borutu Pahorju kot pri ministru za promet Patricku Vlačiču. Požar: Naši otroci ne morejo na počitnice, zato ne potrebujejo igrač Razmere pri podizvajalcih so po njegovih pojasnilih zelo resne, Družba za avtoceste RS (Dars) pa se spreneveda. "Ti ljudje tu nimajo za plače, ne za lasten dopust ali za dopust svojih otrok, zato smo prinesli igrače, da vam pokažemo, da jih enostavno ne potrebujemo," je poudaril Požar.

Vlačič: Pripravljeni smo na iskanje rešitev

Vlačič je ponovno izpostavil pripravljenost za pogovore in iskanje rešitev. "Dva dni nazaj sem dobil poročilo Darsa, potem ko je vlada predlagala agenciji za upravljanje kapitalskih naložb, naj naloži Darsu, da pregleda vsak zahtevek posebej," je pojasnil minister. "Ko sem prebral poročilo, sem ugotovil, da z njim nisem zadovoljen," pravi Vlačič, ki je v zvezi s tem tudi napisal odgovor agenciji.

"Nisem zadovoljen v točkah, da so nekateri zahtevki podizvajalcev kar v pavšalu zavrnjeni," je izpostavil ter kot primer navedel, da je bil vsaj en zahtevek zavrnjen, ker je vlagatelj vložil tožbo, kar je sicer njegova ustavna pravica. Državna zahteva je, da se avtoceste dokončno uredijo. "Dokumentacijo moramo zagotoviti zaradi evropskih sredstev," je dodal ob tem in izrazil pričakovanje, da bo glede na poročilo agencija izvedla "določene dejavnosti".

Požar: Situacija pri podizvajalcih je neznosna

Požar je po sestanku ponovno poudaril, da je situacija pri podizvajalcih neznosna. Državne obveznosti do podizvajalcev ne morejo čakati na jesen ali na novo vlado, tudi ne na sodno razrešitev spora, saj bodo podjetja do takrat že propadla, je opozoril. "Rešitev pričakujemo pred dopusti," je poudaril, kljub temu, da se o časovnici reševanja sporov z ministrom niso dogovorili.

"Pridemo do absurda, da je Dars država v državi"

V primeru, da zahteve podizvajalcev ne bodo izpolnjene, sledi državljanska nepokorščina, je napovedal Požar, v kakšni obliki natančno, pa še ni želel razkriti. Kot je poudaril predsednik društva podizvajalcev, problem sicer ni v Vlačiču, ki podizvajalce razume in jih podpira. "Žalostno pa je, da je ministrstvo pri tem praktično nemočno. Pridemo do tega absurda, da je Dars država v državi," je očital.

"Gre za to, da jaz ne znam oceniti, ali je to mogoče do takrat razrešiti," je pojasnil Vlačič, s čimer je mislil na razrešitev problema ali poplačilo pred počitnicami. Glede Darsa kot države v državi pa je dejal, da "če ministrstvo nima nobenega vzvoda pri Darsu, potem je to problem". "Če sem jaz kot minister odgovoren za izvajanje nacionalnega programa za avtoceste, potem moram za to imeti določene vzvode," je ponazoril. Sam v trenutni situaciji kaj več kot pisma na agencijo ne more nasloviti, kaj lahko stori agencija, pa je potrebno vprašati njih, je še dejal.

Medtem pa so na Darsu v sporočilu za javnost zapisali, da tako uprava kot nadzorni svet družbe pri reševanju zahtevkov podizvajalcev, ki jim glavni izvajalci v okviru opravljenih del pri graditvi avtocest niso poravnali obveznosti, spoštujeta in bosta spoštovala sklepe tako vlade kot DZ. Ob tem so spomnili, da je neposredno plačilo zahtevkov podizvajalcev iz sredstev morebitnih unovčenih garancij izključna odgovornost uprave Darsa, mnenja državnih organov pa je te odgovornosti ne odrešita.

Zahtevki podizvajalcev so bili posredovani prepozno

Spomnili so tudi, da so bili zahtevki podizvajalcev posredovani mnogo prepozno, saj je bila npr. pomurska avtocesta v celoti predana prometu že jeseni 2008, zahtevki pa so bili poslani šele novembra lani.

Uspešno reševanje problematike neplačila podizvajalcev na hitri cesti med Razdrtim in Vipavo poleti 2009 je bilo mogoče prav zaradi dejstva, da so se podizvajalci na Dars obrnili že v prvem oz. drugem mesecu, ko s strani glavnega izvajalca niso prejeli plačil. Ker so se zahtevki podizvajalcev nanašali na časovno zelo oddaljeno obdobje, je bila njihova obravnava zelo zamudna, zato očitki Požarja, da jih Dars ni obravnaval pravočasno, ne zdržijo, so poudarili na Darsu.

Ob tem so znova poudarili, da Dars ne more dvakrat plačati istih del, kot jih tudi ni pripravljen plačati s sredstvi iz unovčenih bančnih garancij.

Ne spreglejte