SiolNET. Posel danes Novice
2,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pečečnik bo pojasnil, kaj bo naredil z bežigrajskim stadionom

2,53

termometer

Plečnikov štadion
Foto: Vid Ponikvar

Ministrstvo za okolje in prostor je konec marca družbi Bežigrajski športni park (BŠP) zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt na območju Plečnikovega stadiona. Kot je za STA sporočil Joc Pečečnik, tega niso pričakovali, pričakovali so gradbeno dovoljenje do poletja. O tem, kako naprej, bo spregovoril na novinarski konferenci 21. aprila.

"Priznam, da takšnega kaznivega delovanja nismo pričakovali. Pričakovali smo, da bomo imeli gradbeno dovoljenje do poletja," je Pečečnik zapisal v odzivu ter napovedal nadaljnje korake, ki jih "ne bo malo". Za 24. april ob deseti uri je na sedežu družbe BŠP napovedal novinarsko konferenco na temo BŠP, kako naprej?

Okoljsko ministrstvo je zavrnilno odločbo izdalo, ker projekt ni skladen s predpisi s področja varstva kulturne dediščine. Kot so zapisali na ministrstvu, je zoper odločbo mogoče vložiti tožbo v roku 30 dni od vročitve odločbe, poroča STA.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je februarja projektu BŠP izdal negativno kulturnovarstveno mnenje, češ da ni skladen z varstvenim režimom Plečnikovega stadiona. ZVKDS je sicer lani projektu sprva izdal pozitivno mnenje, ki ga je nekaj mesecev pozneje ministrstvo za kulturo razveljavilo.

Plečnikov stadion za Bežigradom Novice Pečečniku zavrnili načrt za Bežigrajski športni park

Pripravlja kazensko ovadbo proti ministru in direktorici direktorata

Anže Kopitar Joc Pečečnik dobrodelni golf turnir Foto: Peter Podobnik/Sportida Pečečnik je konec marca za Delo povedal, da je trdno prepričan, da je negativno mnenje ZVKDS njihovemu projektu neposredna posledica političnega vplivanja ministra za kulturo in njegovih sodelavcev na stroko. "In vse to na škodo projekta, zato skupaj z odvetniki pripravljam kazensko ovadbo proti ministru Vasku Simonitiju, direktorici direktorata za kulturno dediščino Jelki Pirkovič in pravnici na ministrstvu," je povedal za časnik.

V civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki so zavrnilno odločbo ministrstva za okolje in prostor pozdravili. Izrazili so upanje, da bo tokratna zavrnitev končno prinesla premik v razmišljanju o projektu BŠP tudi na investitorjevi strani ter da bo omogočila začetek dialoga o drugačni rešitvi za Plečnikov stadion.

Obenem so izrazili pričakovanje, da bo ta zavrnitev spodbudila državo, da bo posegla v reševanje Plečnikovega stadiona in to tako, da bo začela iskati rešitev za prenos lastništva spomenika na državo bodisi z odkupom ali menjavo za drugo nepremičnino. Tako bo omogočila, da bosta obnova in revitalizacija stadiona v izvirni obliki in v skladu s predpisi čim prej stekla.

Plečnikov stadion za Bežigradom Foto: STA

OKS se bo umaknil iz projekta

Projekt BŠP, ki ga načrtuje Pečečnik, bi gradili po načrtih biroja GMP iz Berlina. Ta predvideva ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje - hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje.

Gospodarsko družbo BŠP, ki je pripravila projekt prenove stadiona, zgrajenega po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, je Pečečnikova družba GSA ustanovila v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana (Mol) in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). Vendar je predsednik OKS Bogdan Gabrovec še pred objavo odločitve okoljskega ministrstva za Delo povedal: "Iz tega projekta se bomo po 14 letih umaknili. Tega se ne bomo šli več, ker ne smem nasledniku pustiti kakšnega okostnjaka. Zato bomo na skupščini, ki bo enkrat maja, najverjetneje sprejeli sklep, po katerem bomo izstopili iz te zgodbe."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin