SiolNET. Posel danes Novice
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Magna začenja poskusno proizvodnjo v Hočah

0,05

termometer

Magna
Foto: Matjaž Vertuš

Avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka Magna Steyr po pravnomočni uveljavitvi okoljevarstvenega dovoljenja konec prejšnjega tedna v torek vendarle začenja poskusno proizvodnjo v novi lakirnici v Hočah, so danes sporočili iz družbe. Okoli 200 že zaposlenih bo tako lahko začelo dela, ki so jih zaradi zapletov začasno selili v Gradec.

Magna je sicer poskusni zagon proizvodnje v Hočah načrtovala že za začetek marca, a se je zapletlo pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja. Arso jim je dovoljenje izdal tik pred novim letom, a se je nanj pritožila dolenjska okoljska organizacija Rovo.

Ministrstvo za okolje je v začetku februarja njihov ugovor zavrnilo, vendar se je pravnomočnost dokumenta zavlekla za dodatnih 30 dni, kolikor je strankam v postopku ostalo časa za vložitev pritožbe na upravno sodišče.

Marinček napovedal upravni spor, a je po sestanku od te namere odstopil

Magna Foto: Matjaž Vertuš Predstavnik Rova Gorazd Marinček je po zavrnitvi njihove pritožbe nekajkrat napovedal, da bodo sprožili upravi spor, a je po sestanku z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom ter donedavnim ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom od te namere odstopil.

Počivalšek mu je namreč zagotovil, da bo vladi predlagal dopolnilo k posebnemu zakonu o Magni, po katerem bi lahko slednja ne glede na 69. člen zakona o vodah gradila objekt za namen strateške investicije na razvojnem območju.

Vlada je takšen predlog nato sicer zavrnila, saj te problematike ne želi reševati le za enega investitorja, ampak se želi reševanja odprte okoljske tematike lotiti sistemsko. V organizaciji Rovo so že na sestanku z ministroma napovedali, da tudi ob morebitni zavrnitvi spremembe zakona ne bodo vložili tožbe na upravno sodišče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin