SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo ima pod palcem 1,61 bilijona evrov

0

termometer

En odstotek najbogatejših ljudi na svetu ima pod palcem toliko bogastva kot preostalih 99 odstotkov skupaj, v svojem poročilu piše Oxfam.

Nevladna organizacija za boj proti revščini Oxfam je za svoje poročilo uporabila podatke finančne družbe Credit Suisse iz oktobra lani. Oxfam je izračunala, da ima najbogatejših 62 Zemljanov toliko bogastva kot najrevnejših 50 odstotkov prebivalstva. Organizacija predvideva, da bo odstotek najbogatejših še letos imel več bogastva kot preostalih 99 odstotkov. Ob tem poudarjajo, da podatki o bogastvu ultrabogatih niso najbolj natančni in da so za poročilo uporabili bolj konservativne ocene bogastva.

Za uvrstitev med deset odstotkov najbogatejših mora posameznik v gotovini in drugih sredstvih imeti 68.800 dolarjev (okoli 63.150 evrov), za uvrstitev v odstotek najbogatejših pa mora imeti 760 tisoč dolarjev (697.600 evrov).

V petih letih povečali bogastvo za 44 odstoktov Ultrabogataši so od leta 2010 svoje bogastvo povečali za 44 odstotkov in je skupaj vredno 1,76 bilijona dolarjev (1,61 bilijona evrov), kar je enako premoženju 3,5 milijarde najrevnejših ljudi. Oxfam je v poročilu zapisal, da davčne oaze pomagajo korporacijam in posameznikom skriti okoli 7,6 bilijona dolarjev (6,9 bilijona evrov) in tako vlade po svetu vsako leto prikrajšajo za 190 milijard dolarjev (174 milijard evrov) davkov.

Najbogatejši zadnja leta povečujejo bogastvo Oxfam ocenjuje, da podatek o premoženju 62 najbogatejših, ki imajo več bogastva kot 50 odstotkov najrevnejših, kaže na neverjetno koncentracijo bogastva, saj je bilo še leta 2010 za skupno premoženje 50 odstotkov najrevnejših treba sešteti bogastvo 388 najbogatejših. Odstotek bogastva, ki ga ima v svojih rokah odstotek najbogatejših, je med letoma 2000 in 2009 postopoma padal, od tedaj pa se vsako leto dviguje. Deset odstotkov najbogatejših je med letoma 1988 in 2011 svoje bogastvo povečalo za 46 odstotkov, za najrevnejših 20 odstotkov, ki živijo pod mejo revščine (ta je postavljena pri 1,9 dolarja oziroma 1,75 evra na dan), pa se je njihovo premoženje komaj kaj povečalo.

Oxfam je države pozval, naj sprejmejo ukrepe za obrnitev tega trenda, naj ukinejo razlike v plači med spoloma, za plačilo za neplačano oskrbo ter za spodbujanje pravic do enakosti za ženske.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin