SiolNET. Posel danes Novice
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarstvu letos za 660 milijonov evrov razvojnih spodbud

0,01

termometer

100 evrov bankovci
Foto: Tina Deu

Gospodarsko ministrstvo je pripravilo program razvojnih spodbud za leto 2021. Celotna vrednost pomoči gospodarstvu znaša 660 milijonov evrov, od tega 248 milijonov evrov nepovratnih in 410 milijonov evrov povratnih sredstev. Med prioritetami so zagotavljanje likvidnosti podjetjem ter pomoč pri zelenem in digitalnem prehodu za višjo dodano vrednost.

Podatki o učinkih sedmih svežnjev protikoronskih ukrepov v prejšnjem letu kažejo, da je slovensko gospodarstvo robustno in da je večji del podjetij ohranil kondicijo, ki jim bo omogočila hitro okrevanje, so v sporočilu za javnost poudarili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, piše STA.

"Pa vendar z zaskrbljenostjo spremljamo stanje in trende na področju malega in srednjega gospodarstva, še posebej na področju storitev. Kljub temu da je vladi z ukrepi uspelo ohraniti večino delovnih mest, je skrb vzbujajoč tudi trend rasti brezposelnosti," so opozorili. Letos bo za številna mala in srednja podjetja tako velik izziv zagotavljanje likvidnosti, zato je to ena od prioritet ministrstva, so dodali.

Poleg neposrednih ukrepov ministrstva bodo podjetja lahko pridobila pomoč še prek Slovenskega podjetniškega sklada, Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, Javne agencije Spirit Slovenija, Slovenske turistične organizacije ter SID banke.

Podjetniški sklad bo razširil program pomoči

Slovenski podjetniški sklad bo npr. svoje produkte predstavljal na svoji spletni strani in bo v letošnjem letu dodatno razširil svoj program pomoči. Za zagotavljanje likvidnosti mikro, malim in srednjim podjetjem bo zagotavljal garancijo za zavarovanje bančnih posojil ter subvencijo obrestne mere. Podjetja bodo lahko zaprosila za garancijo za posojila v višini 60 ali 80 odstotkov z ročnostjo do deset let in moratorijem do dveh let, kar jim bo omogočilo lažje, hitrejše in cenejše pridobivanja bančnih posojil, piše STA.

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo garancije za bančna posojila namenjene tako za pridobivanje obratnih sredstev, kot so plače, materialni stroški, stroški storitev in stroški zalog, kot za investicije v novo tehnološko opremo, nakup strojev, investicijam na področju čiste energije ter preostalim investicijam v podjetništvu in obrtništvu, ki omogočajo uspešen nastop na trgu.

delavci kriza Foto: Reuters

Sklad bo po napovedih ministrstva zagotavljal posojila v zneskih od 5.000 do 50.000 evrov za manjše investicije in obratna sredstva ter na ta način pomagal podjetjem zagotavljati likvidnost. Neposredni mikrokrediti so namenjeni posebnim ciljnim skupinam, ki se spoprijemajo s težavami pri pridobivanju finančnih sredstev na trgu. Po navedbah ministrstva je pridobitev teh posojil preprosta in hitra ter brez stroškov odobritve. Med prednostmi so izpostavili predvsem nizko obrestno mero, možnost moratorija in daljšo ročnost.

Tudi letos bodo prek Slovenskega podjetniškega sklada na voljo vavčerji oz. enostavne spodbude manjših vrednosti v obliki nepovratnih sredstev do 9.999 evrov, ki so namenjene različnim poslovnim storitvam.

Z vsemi finančnimi ter vsebinskimi spodbudami bo sklad letos po pričakovanjih z 210 milijoni evrov podprl 5.200 malih in srednjih podjetij. Vložena sredstva naj bi spodbudila za 352 milijonov evrov novih investicij, piše STA.

Številne nove ukrepe za gospodarsko okrevanje bo v letu 2021 izvajala tudi agencija Spirit. Dejavnostim v gostinstvu in turizmu bo predvidoma v prvem četrtletju leta za zagotavljanje likvidnosti na voljo 36,2 milijona evrov sredstev.

Pomoč za prehod v zeleno gospodarstvo

Podjetjem bo na voljo tudi podpora pri zelenem prehodu v krožno, nizkoogljično in podnebno odporno gospodarstvo. Prek javnega razpisa bo predvidoma v prvem četrtletju na voljo pet milijonov evrov iz sredstev podnebnega sklada. Poleg tega bo sofinancirano delovanje poslovnih klubov v tujini, kjer bo prav tako predvidoma v prvem četrtletju na voljo pol milijona evrov.

Raziskovalcem bo na voljo vavčer iz evropskih sredstev v okviru kohezijskega orodja React EU. Program bo na začetku ponujal sedem milijonov evrov pomoči, temu pa bodo sledili tudi drugi, naknadno določeni ukrepi iz tega programa, so zapisali na ministrstvu.

Podjetjem je na voljo tudi javni razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih od 2019 do 2022. Na tem razpisu bo na voljo 900 tisoč evrov. Roka za oddajo vlog sta 14. maj in 3. september, piše STA.

Za predstavitve na showroomih na voljo dober milijon

Na javnem razpisu krepitev trženja blagovnih znamk na tujih trgih prek showroomov je podjetjem na voljo 1,1 milijona evrov. Rok za oddajo vlog je 30. september.

Na javnem razpisu za vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja v malih in srednjih podjetjih v obdobju od 2019 do 2022 pa je podjetjem na voljo 2,3 milijona evrov. Rok za oddajo vlog je 1. oktober.

Javni razpis Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti daje medtem podjetjem na voljo 2,5 milijona evrov. Roka za oddajo vlog st 5. junij in 10. november, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin