Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 11. 2021,
20.18

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

17

Natisni članek

Jože Hebar Elektro Maribor Boris Savič

Četrtek, 11. 11. 2021, 20.18

2 leti, 5 mesecev

Elektro Maribor dobil novega direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

17

Boris Sovič | Dosedanji predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič. | Foto STA

Dosedanji predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.

Foto: STA

Nadzorni svet Elektra Maribor je na današnji seji po za zdaj še neuradnih informacijah časnika Večer razrešil dosedanjega predsednika uprave Borisa Soviča, ta je bil na tem položaju vse od leta 2012. Na njegovo mesto naj bi nadzorniki začasno kot vršilca dolžnosti imenovali dosedanjega predsednika nadzornega sveta Jožeta Hebarja.

Hebar je bil za člana nadzornega sveta izbran na avgustovski skupščini podjetja in je bil v javnosti znan kot direktor podjetja Kapsch Slovenija, ki se je pred nekaj leti na Darsovem razpisu neuspešno potegovalo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja na slovenskih avtocestah.

Nepravilnosti pri nakupu male hidroelektrarne

Da je bilo pri Soviču mogoče pričakovati enako usodo kot nedavno pri direktorju Elektra Ljubljana Andreju Ribiču, je bilo mogoče slutiti po tem, ko je družba poleti na skupščini dobila tri nove člane nadzornega sveta, ta teden pa se je v lokalnem mediju Lokalec.si pojavil zapis, ki podjetju oziroma njegovi hčerinski družbi Oven očita nepravilnosti pri nakupu male hidroelektrarne v Podvelki.

Robert Golob
Novice Robert Golob vsak mesec zasluži več kot povprečen Slovenec v letu dni #video

Brez soglasja nadzornikov

Članek med drugim navaja, da je bila vrednost elektrarne sedem let prej ocenjena na okoli 1,2 milijona evrov, zato naj bi bilo nenavadno, da je kupec takoj privolil v predlagano ceno prodajalca 1,6 milijona evrov. O tem, da gre za zgrešeno naložbo in sum preplačila, naj bi po pisanju spletnega medija pričalo dejstvo, da so Dravske elektrarne Maribor za isto elektrarno pred leti ponujale samo 600 tisoč evrov, na koncu pa naj bi projekt stal celo 1,8 milijona evrov. Pri tem naj bi kot javno podjetje v 200 tisoč evrov več privolili celo brez soglasja nadzornega sveta, še dodaja lokalni medij, ki pri zapisanih trditvah ne navaja nobenega vira.

Tržna in naložbena vrednost

Sovič je že pred današnjo sejo z dejstvi nepovezane trditve odločno zavrnil. Ob tem je pojasnil, da je treba razlikovati tržno vrednost od naložbene vrednosti elektrarne. Kot je dodal, je družba Oven Elektro Maribor za elektrarno na podlagi pridobljene cenitve ponudila ceno, ki je zanjo sprejemljiva glede na pričakovani donos.

Robert Golob
Novice Lastniki GEN-I niso izbrali novega direktorja. Odločali bodo ponovno. #video

Elektro Maribor ni javno podjetje

Ob tem je Sovič spomnil, da Elektro Maribor že od leta 2007 ni več javno podjetje, v skladu s statutom delniške družbe pa soglasje nadzornega sveta za tovrstne naložbe v hčerinskih družbah ni predvideno. Kljub temu je uprava nadzorni svet sproti obveščala o naložbi, je dejal in dodal, da je odločitev o njej sprejel direktor omenjene družbe po predhodno pridobljenem soglasju krovne družbe.

Sovič nekoč mariborski župan iz vrst SD

K temu, da bi obstal na čelu podjetja, očitno niso pripomogli niti omenjena pojasnila niti današnje navedbe vodstva družbe, da mora vodstvo Elektra Maribor z več kot 220 tisoč uporabniki v 74 občinah ter 848 zaposlenimi in 668 delničarji ravnati v dobro družbe. Ob tem je treba omeniti, da je bil Sovič nekoč mariborski župan iz vrst SD.

Dobiček upadel za tretjino

Kot so zatrdili, za prekinitev mandata ni utemeljenih razlogov, saj zahvaljujoč velikemu angažmaju zaposlenih družba že vrsto let posluje uspešno ter tudi v zdajšnjih epidemiološko zahtevnih razmerah zagotavlja neprekinjeno poslovanje in stabilnost oskrbe prebivalstva in gospodarstva z električno energijo.

Elektro Maribor je v letu 2020 ustvaril dobrih 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, leto pa končal s čistim dobičkom 10,5 milijona evrov, kar je 3,8 milijona evrov manj kot leto pred tem.

Robert Golob
Novice Golob: Politika zavrnila načrt nujnega razogljičenja Slovenije #video
Ne spreglejte