Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
11.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Intesa Sanpaolo Bank

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Intesa Sanpaolo Bank nepremičnine stanovanjski kredit

Petek, 29. 9. 2017, 11.35

2 meseca, 1 teden

Deset najpogostejših napak, ko kupujemo nepremičnino

Vsebino omogoča Intesa Sanpaolo Bank

Foto: Thinkstock

stanovanje, selite, nepremičnine, dom

Ljubezen na prvi pogled? Da, tudi ko stopite v čudovito stanovanje ali hišo, o kateri sanjate že vse življenje. Vendar pozor, so čustva res pravo vodilo pri nakupu nepremičnine?

Nakup nepremičnine naj bo premišljen in racionalen, kar pa ne pomeni, da odločitve ne smejo voditi tudi čustva in nekaj dobrega instinkta. Seveda pod pogojem, da upoštevate nekaj napotkov za varen nakup nepremičnine.

#Brez vizije o popolnem domu

Še preden se odpravite na lov za novo nepremičnino, si najprej zarišite podobo svojega idealnega doma. Odgovorite si predvsem na teh pet vprašanj:

  1. Kakšno velikost nepremičnine potrebujem?
  2. Za koliko let kupujem?
  3. Kateri so glavni elementi, ki jih mora imeti moj dom?
  4. Imam voljo in še dodatno finančno injekcijo za morebitno obnovo?
  5. Je pomembnejša lokacija ali popolna zasnova nepremičnine?

denar, stroški, finance | Foto: #Ste preverili vse stroške stanovanja?

Ko se boste odločali za nakup ogledanega stanovanja, preverite, kakšni so mesečni stroški. Naj vam prodajalec pokaže mesečne položnice, predvsem zimske, ker so mesečni stroški ponavadi precej višji. Preverite tudi, kdo je upravnik stanovanjske hiše in kakšne so njegove reference.

#Kakšni so stroški obnove?

Dobro preglejte stanje stanovanja ali hiše. Bodite temeljiti pri pregledu: od pohištva do večjih gradbenih posegov. Največji strošek pri morebitni obnovi so:

Obnova kopalnice in električne napeljaveIzolacija hiše in obnova fasadeMenjava streheObnova talObnova ogrevalne napeljave

#Ste pozabili preveriti investitorja?

Če ste se odločili za novogradnjo, preverite, kdo je investitor gradnje, kakšni so njegovi pogoji ob morebitni reklamaciji in odkritju napake. Preverite, kakšne so njegov reference na trgu in kakšne so izkušnje drugih kupcev.

stanovanje, selite, nepremičnine, dom | Foto:

#Koliko je vredna vaša nepremičnina?

Če boste delež kupnine poravnali s prodajo vaše nepremičnine, preverite, koliko je sploh vredna. Pomagajte si s podatku na GURS-u in s cenami v oglasniku. Primerjajte se z enakovrednimi nepremičninami – tako lokacijsko kot po kvadraturi in tipu nepremičnine.

#Ste dobro preverili lokacijo?

Lokacija je za udobno in brezskrbno bivanje ključnega pomena. Preverite tako mikro okolje, v katerem stoji vaša nepremičnina, kot tudi malo širše. Kakšna je infrastruktura v bližini? Preverite bližino trgovin, mestnega avtobusa ali vlaka, kje se nahajata šola ali vrtec?

#Dobro preberite kupoprodajno pogodbo

Pred podpisom dobro preverite vse člene pogodbe in če se pogoji v njej skladajo z vašim predhodnim ustnim dogovorom. Pogodba naj vsebuje vse ključne datume in zneske. Vanjo vključite tudi popis opreme, ki ostaja v nepremičnini. Če niste prepričani o vsebini, se posvetujte z odvetnikom ali notarjem.

#Brez finančnega načrta

To je nedvomno eden prvih korakov, ki jih morate prehoditi, preden se sploh odpravite na ogled kakšne nepremičnine. Kakšne so vaše finančne zmožnosti? Določite si proračun, v katerega vključite tako vrednost vaše stare nepremičnine, vaše prihranke in višino stanovanjskega kredita. Bodite dosledni in ne odstopajte od najvišje vrednosti.

stanovanje, selite, nepremičnine, dom | Foto:

#Pa vendarle: občutite pravo energijo?

Dejstvo je, da svoj dom ponavadi začutite že ob prvem ogledu in če po drugem ali tretjem še vedno ne čutite tiste prave domačnosti in želje po nakupu, potem najverjetneje še niste na pravi poti. O nakupu se vedno pogovorite s partnerjem in z drugimi člani družine. Bodite usklajeni pri željah in pričakovanjih.

#Slab stanovanjski kredit?

Ko se boste podali na lov za stanovanjski kredit, bodite zahtevni, predvsem pa temeljiti pri pregledu vseh zahtev banke. Kakšna je obrestna mera? Kakšni so pogoji poslovanja, če boste postali komitenti banke, ki vam ponuja najboljše pogoje za kredit? Zahtevajte informativni izračun – kakšen je mesečni obrok, če boste vzeli kredit s fiksno ali variabilno obrestno mero. Posvetujte se s strokovnjakom na banki, ki vam bo najbolje svetoval glede na vaše finančne in plačilne zmožnosti.

Obiščite Inteso Sanpaolo Bank, kjer so to jesen pripravili vročo ponudbo stanovanjskega kredita.

Stanovanjski kredit z odplačilno dobo do 30 let:

  • s fiksno obrestno mero že od 2,40% do 4,20% (EOM od 2,79 do 4,37%);
  • s spremenljivo obrestno mero že od 6-mesečni Euribor + 1,70 odstotne točke do 6-mesečni Euribor + 2,35 odstotne točke (EOM od 2,06 % do 2,45 %).

Naj bo nov začetek tudi nova priložnost.

 

Ne spreglejte