Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

1

Natisni članek

Elements Capital Alfi Engrotuš

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 4.05

5 let, 9 mesecev

Dan D za tretjo največjo trgovsko verigo v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

1

Mirko Tuš | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Danes bo morda že znano, ali bo trgovska veriga Tuš po letih finančne sanacije dobila novega lastnika. Nadzorni svet Abanke bo namreč odločal o ponudbi finančnega sklada Alfi za odkup dolgov do Tuša.

Če bo poslu prižgal zeleno luč, bo sklad, ki ga upravlja družba KF Finance, preskočil največjo oviro za prevzem lastništva nad tretjim največjim slovenskim trgovcem, ki zaposluje okrog 3000 ljudi. Tega v nasprotnem primeru čaka novo obdobje negotovosti.

Tudi George Soros je hotel Tuš

Zgodba o prodaji bančnih terjatev do Tuša se vleče že skoraj tri leta. V tem času so se o prodaji za 300 milijonov evrov terjatev do Tuša neuspešno pogovarjali z več kupci, med njimi tudi s skladom Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros.

Abanka | Foto: STA , Foto: STA , Potem ko bankam terjatev zaradi različnih razlogov do konca lanskega leta ni uspelo prodati, so posamezne banke izgubile potrpljenje. Začele so jih prodajati vsaka posebej.

Od Nove KBM jih je kupilo ciprsko podjetje Elements Capital Partners, ki pri naskoku na Tuš sodeluje z britanskim finančnim skladom Anacap Financial Partners. Pred tem je terjatve neuspešno poskušalo kupiti tudi od konzorcija bank na čelu z NLB.

Engrotuš
Novice Nemci in slovenski podjetniki oddali ponudbo za nakup Tuša

Pomaga jim Deutsche Bank

Letos spomladi je v igro vstopil nov igralec. Banke so namreč dobile še ponudbo alternativnega investicijskega sklada Alfi, ki upravlja premoženje slovenskih vlagateljev. V poslu s Tušem mu pomaga Deutsche Bank.

Matjaž Filipič, prvi mož in solastnik družbe KF Finance | Foto: Matjaž Filipič, prvi mož in solastnik družbe KF Finance Po neuradnih informacijah naj bi Alfi dogovor o prodaji že sklenil z več bankami, ne pa tudi z Abanko. Njen paket terjatev je ključnega pomena, saj bi skladu omogočal obvladovanje več kot treh četrtin terjatev, s tem pa tudi nadzor nad Tušem in njegovo sanacijo. Danes bo o ponudbi razpravljal tudi nadzorni svet Abanke, ki ga vodi Marko Garbajs.

Prav s soglasjem Abanke naj bi v Alfiju pogojevali podpis pogodbe z drugimi bankami. V družbi KF Finance, ki upravlja sklad Alfi, dogajanja ne komentirajo.

Večina bank že dvignila roke

Kaj se bo zgodilo, če posla ne bo, v tem trenutku ni jasno. Znano je le dvoje:

1) Da je večina bank upnic že zdavnaj dvignila roke nad iskanjem novega lastnika.

Banke že nekaj časa čakajo le še na primerno ceno za prodajo terjatev. Nekatere od bank, ki so bile še lani del konzorcija, imajo terjatve zavarovane s hipotekami na donosnih trgovskih središčih po večjih mestih v državi. Imetniki teh terjatev bodo brez težav unovčili zavarovanja in se v celoti poplačali.

2) Da se za terjatve do Tuša še vedno zanimajo v podjetju Elements Capital Partners oziroma finančnemu skladu Annacap.

Zakaj se z bankami v vsem tem času ni našel skupni jezik, uradno ni znano. Že februarja letos pa smo na Siol.net razkrili, da je bila v ozadju neskončnega podaljševanja prodajnega postopka pogodba, po kateri bi si svetovalec pri prodaji, britanska družba Cohen & Company, obetal milijonsko nagrado v primeru, če bi odkupna cena terjatev znašala najmanj 38 odstotkov njihove bruto vrednosti.

Tuš
Novice Kdo bi dobil provizijo in kolikšno, če bi Engrotuš prodali

Lani manj prihodkov

Pred skupino Tuš je obdobje negotovosti, boja za ohranitev tržnega deleža in iskanja rešitve za dolžniško krizo.

Lani je Tuš dosegel 493 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za približno tri odstotke manj kot leta 2016.

Kolikšen tržni delež dosegajo na slovenskem trgu, ne razkrivajo. "Na podlagi dosegljivih podatkov vrednostni tržni delež ostaja na ravni preteklega leta, kar nas uvršča med tri največje trgovce v Sloveniji," pojasnjujejo.

Engrotuš | Foto: STA , Foto: STA , Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo je dosegel 19,7 milijona evrov, kar je 20 odstotkov več kot leta 2016. Največji preskok v izboljšanju tega dobička se kaže v trgovinski dejavnosti, kjer se je povečal za 102 odstotka, so pojasnili v Tušu.

Skupina Tuš, v katero spadajo Engrotuš, Tuš nepremičnine in Tuš holding, je po nerevidiranih rezultatih preteklo leto končala s čistim dobičkom v višini 6,2 milijona evrov.

Mirko Tuš
Novice Tudi Mirko Tuš dočakal ta dan: toži ga lastna družba
Ne spreglejte