Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2022,
14.06

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

8

Natisni članek

inflacija cene elektrika

Petek, 12. 8. 2022, 14.06

1 leto, 8 mesecev

Cene električne energije dosegle nov rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

8

Elektrika. Energija. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Cene električne energije v Evropi so včeraj narasle do novih rekordnih vrednosti. Dolgotrajen vročinski val je namreč povzročil motnje na trgih električne energije, ki so bili zaradi ruskega zmanjševanja oskrbe z zemeljskim plinom že doslej pod velikim pritiskom, poroča Financial Times.

Nemška osnovna obremenitev – najmanjša količina električne energije, ki jo država stalno potrebuje – za dobavo naslednje leto, ki je referenčna evropska cena električne energije, se je v četrtek zvišala za več kot pet odstotkov na rekordnih 455 evrov na megavatno uro. To je petkrat več od cene v enakem obdobju lani. Enakovredna francoska pogodba se je zvišala za štiri odstotke in prvič presegla 600 evrov na megavatno uro.

Cene električne energije, ki so močno odvisne od cen plina kot ključnega energenta pri proizvodnji električne energije, rastejo že vse leto. Cena plina se je namreč medtem več kot štirikrat zvišala.

Vročinski val povzročal motnje in povečal povpraševanje

Dolgotrajen vročinski val v Evropi je julija še povečal težavo z motnjami v proizvodnih zmogljivostih, hkrati pa povečal povpraševanje po električni energiji.

Nizke hitrosti vetra zaradi visokih temperatur so zmanjšale tudi proizvodnjo vetrne energije, upad vodostaja reke Ren pa je oteževal dostavo premoga v elektrarne v Nemčiji, je za Financial Times pojasnil William Peck, analitik trga električne energije pri ICIS.

Avtomoto Nov udarec za Evropo: na Renu premalo vode, tovorne ladje stojijo

Francija se je iz izvoznika elektrike spremenila v uvoznika

V Franciji, kjer reke uporabljajo za hlajenje številnih jedrskih elektrarn, je nizek vodostaj prav tako vplival na proizvodnjo, je dodal.

Francija je običajno izvoznik presežka proizvedene električne energije. Toda letos je postala neto uvoznik, kar pomeni, da sosednje države porabljajo dodaten plin za proizvodnjo elektrike za Francijo. Medtem Evropa polni zaloge plina za zimo.

Nemčija je junija po navedbah Financial Timesa v Francijo neto izvozila približno 600 tisoč MWh električne energije v primerjavi s 300 tisoč MWh uvoza iz Francije leto prej, kažejo podatki nemške zvezne agencije za omrežja.

Visoke cene še dolgo časa?

Medsebojno povezano evropsko elektroenergetsko omrežje pomeni, da rekordne terminske cene električne energije v Evropi zvišujejo stroške tudi v Veliki Britaniji. To je tudi ključni razlog za najnovejše napovedi, da bi lahko povprečni računi za energijo v Združenem kraljestvu naslednje leto narasli na več kot pet tisoč funtov (skoraj šest tisoč evrov), ponazori Peck.

Pretekli mesec je Velika Britanija v Francijo dnevno izvozila za 10 odstotkov domačega povpraševanja po električni energiji.

Nant de Drance
Avtomoto Vpliv na ceno elektrike? Švicarji končali velik projekt.

Peck sklene, da se bodo visoke cene zaradi pomanjkanja naložb in vzdrževanja med pandemijo, motenj na plinskih trgih zaradi ruske invazije na Ukrajino in vročinskih valov nadaljevale še "zelo dolgo časa".

Ne spreglejte