Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2023,
9.36

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

obletnica nesreča nesreča Ukrajina Černobil Planet 18 Planet TV

Sreda, 26. 4. 2023, 9.36

1 leto

Planet 18

Na 37. obletnico smo obiskali Černobil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Danes mineva 37 let od eksplozije Reaktorja 4 jedrske elektrarne v Černobilu, ko je v zrak ušel ogromen oblak radioaktivnega sevanja in za seboj pustil opustošenje. Naša ekipa je obiskala območje, ki je danes pod strogim nadzorom. Kakšne so posledice začasnega ruskega zavzema kontaminiranega območja?

Planet 18
Planet TV Kot v filmu: skupina, ki usposablja morilce za kavaški klan #video

Natanko 37 let je, odkar je v Ukrajini prišlo do ene najhujših nesreč sodobnega časa. Leta 1986 je namreč v jedrski elektrarni v Černobilu prišlo do vrste eksplozij, ki so povsem uničile Reaktor 4, v zrak pa je ušel ogromen oblak radioaktivnega sevanja, ki se je pomaknil proti severu Evrope. Naslednji dan so začasno evakuirali približno 50 tisoč prebivalcev najbližjega mesta Pripjat, v mesto pa se potem niso nikoli več vrnili. Do 14. maja 1986 je bilo evakuiranih in pozneje preseljenih še približno 116 tisoč ljudi, ki so živeli v bližnjem krogu 30 kilometrov od reaktorja 4. Naša ekipa – snemalec Gašper Pintarič, montažer Miha Koželj in novinarka Tadeja Magdič – so ob obletnici obiskali prizorišče katastrofe.

Planet 18 | Foto:

Piše se leto 1986, 26. aprila ob natanko 1 uri in 23 minut zjutraj, trenutek, ki za vedno spremeni tok moderne zgodovine. Oblasti so nesrečo sprva zanikale, dokler niso 28. aprila zjutraj radioaktivnosti zaznali na Švedskem. Najprej so evakuirali prebivalce najbližjega mesta Pripjat, ki je vse od takrat mesto duhov. Po evakuaciji so ljudje mislili, da se bodo lahko vrnili v svoje domove, vendar se to nikoli ni zgodilo. Po enem letu so lahko prišli le po svoje nujne stvari.

Lunapark z znamenitim kolesom v središču mesta je postal neke vrste simbol nesreče, ki se je zgodila le nekaj kilometrov stran. Za obiskovalce bi se moral odpreti 1. maja tistega leta, vendar se nikoli ni.

Območje je od začetka vojne pod strogim nadzorom ukrajinske vojske, zato snemanje marsikje ni dovoljeno. Tudi uničeni Reaktor 4 smo lahko snemali le od daleč. Območje Černobila je danes pravo živalsko kraljestvo, takoj po prihodu smo ob cesti zagledali čredo divjih konj, pozdravili so nas tudi znameniti černobilski psi, dobro rejeni se zadovoljno sončijo na travi pred centrom za nadzor sevanja.

Znotraj območja živi nekaj manj kot sto ljudi. Priče tragedije, ki vztrajajo na svojih domovih. Tudi 84-letni nekdanji učitelj, ki živi sam.

Sicer pa je izključitveno območje Černobila vrhunec priljubljenosti doseglo tik pred vojno. Številni radovedneži se tako sprašujejo, kdaj bodo lahko ponovno obiskali Izključitveno območje, a varnost je seveda na prvem mestu – vračanje turistov in obiskovalcev bi se lahko začelo po vojni, kdaj bo to, ne ve nihče.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: sindikata dostavljavcev ter podporniki bodo vodstvoma Wolta in Glova odnesli zahtevo k pristopu h kolektivnim pogajanjem. Po včerajšnjem protestu kmetov v prestolnici kmetijska ministrica vztraja: dogovor s kmeti je mogoč. Govorili bomo tudi o kršenju delavskih pravic. Ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Po enem letu: kako uspešna je vlada? #video
Planet 18
Planet TV Pri ustvarjanju selfijev največ utopitev in padcev
Planet 18
Planet TV Bomo lahko za Pogačarja poleti navijali na Touru? #video
   Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte