SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob letošnjem svetovnem tednu dojenja izražena podpora materi

2

termometer

Dojenje je otrokova najboljša odskočna deska v življenje in podlaga za razvoj.

Letos je posebej izražena podpora materi z ustvarjanjem najprimernejših okoliščin za dojenje, so ob začetku svetovnega tedna dojenja poudarili na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. V večini držav teden dojenja obeležujejo od 1. do 7. avgusta, v Sloveniji pa na pobudo nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja aktivnosti o tem načinu hranjenja vsako leto potekajo od 1. do 7. oktobra.

Dojenje - zlati standard hranjenja dojenčkov Kot so zapisali na celjskem zavodu za zdravstveno varstvo, si prizadevajo za kulturo dojenja, v kateri bi dojenje postalo priznana socialna norma in zlati standard hranjenja dojenčkov. Po mnenju strokovnjakov je dojenje otrokova najboljša odskočna deska v življenje in podlaga za razvoj.

"Žensko mora obdajati široka mreža dojenju naklonjenih povezav. Za doječo mamo je pomembna tako strokovna kot laična opora, formalna in neformalna," so zapisali v sporočilu. Ocenili so, da bi dojenje v Sloveniji lahko še povečali, saj pediatri in nekateri drugi zdravstveni strokovnjaki menijo, da matere izključno dojenje v prvih mesecih otrokovega življenja vendarle še prehitro opustijo.

Izključno dojen je otrok, ki ne prejema nobene druge dodatne hrane, vode ali tekočine - razen materinega mleka. Običajno se podoji od osemkrat do dvanajstkrat v 24 urah, podnevi in ponoči.

Kje poiskati nasvete glede dojenja? Matere lahko nasvete glede dojenja poiščejo pri mednarodnih pooblaščenih svetovalcih za laktacijo in dojenje, ki jih je v Sloveniji že 41, in pri svetovalkah za dojenje La Leche League Slovenija, v laičnih skupinah za podporo dojenju in na svetovalnih forumih na internetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin