TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
8.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 8.27

8 let

Ob letošnjem svetovnem tednu dojenja izražena podpora materi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dojenje je otrokova najboljša odskočna deska v življenje in podlaga za razvoj.

Letos je posebej izražena podpora materi z ustvarjanjem najprimernejših okoliščin za dojenje, so ob začetku svetovnega tedna dojenja poudarili na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. V večini držav teden dojenja obeležujejo od 1. do 7. avgusta, v Sloveniji pa na pobudo nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja aktivnosti o tem načinu hranjenja vsako leto potekajo od 1. do 7. oktobra.

Dojenje - zlati standard hranjenja dojenčkov Kot so zapisali na celjskem zavodu za zdravstveno varstvo, si prizadevajo za kulturo dojenja, v kateri bi dojenje postalo priznana socialna norma in zlati standard hranjenja dojenčkov. Po mnenju strokovnjakov je dojenje otrokova najboljša odskočna deska v življenje in podlaga za razvoj.

"Žensko mora obdajati široka mreža dojenju naklonjenih povezav. Za doječo mamo je pomembna tako strokovna kot laična opora, formalna in neformalna," so zapisali v sporočilu. Ocenili so, da bi dojenje v Sloveniji lahko še povečali, saj pediatri in nekateri drugi zdravstveni strokovnjaki menijo, da matere izključno dojenje v prvih mesecih otrokovega življenja vendarle še prehitro opustijo.

Izključno dojen je otrok, ki ne prejema nobene druge dodatne hrane, vode ali tekočine - razen materinega mleka. Običajno se podoji od osemkrat do dvanajstkrat v 24 urah, podnevi in ponoči.

Kje poiskati nasvete glede dojenja? Matere lahko nasvete glede dojenja poiščejo pri mednarodnih pooblaščenih svetovalcih za laktacijo in dojenje, ki jih je v Sloveniji že 41, in pri svetovalkah za dojenje La Leche League Slovenija, v laičnih skupinah za podporo dojenju in na svetovalnih forumih na internetu.

Ne spreglejte