Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2008,
13.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 12. 2008, 13.29

8 let, 5 mesecev

Znova neuspešna pogajanja o Severni Koreji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Najnovejši krog šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem vprašanju je propadel, potem ko je Pjongjang zavrnil kitajski kompromisni predlog.

Pjongjang se namreč ne strinja, da bi tuji inšpektorji jemali vzorce iz severnokorejskega glavnega jedrskega kompleksa v Yongbyonu. Pogajalci so že v sredo naleteli na težave pri doseganju soglasja o besedilu protokola, ki se nanaša na preverjanje jedrskih naprav Severne Koreje. Pjongjang ne pristane na vzorčenje zemlje na območju jedrskih reaktorjev Južnokorejski pogajalec Kim Sook je ob tem poudaril, da protokol vsebuje nekatere bistvene poudarke o preverjanju severnokorejskega jedrskega programa, vključno z vzorčenjem zemlje na območju jedrskih reaktorjev. "Severna Koreja je poudarila, da tega protokola ne more sprejeti. Ob tem je navedla tudi bistvene in izčrpne argumente za tako odločitev," je povedal Kim.

Ameriški pogajalec Cristopher Hill je prav tako že v sredo poudaril, da "pogajanja niso dosegla svojega namena" in "se ne odvijajo v pravo smer".

Doseženih nekaj skupnih točk Kitajski zunanji minister Yang Jiechi je nato danes zjutraj sklical srečanje vodij delegacij, na katerem so razpravljali o novem zastoju v šeststranskih pogajanjih. Po srečanju je Yang poudaril, da so pogajalci sicer dosegli nekatere skupne točke, da pa razlike še vedno obstajajo. Kljub temu je izrazil prepričanje, da so pogajanja doslej prinesla velik napredek pri doseganju zastavljenega cilja - jedrske razorožitve korejskega polotoka. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Jianchao je zatem po propadlih pogajanjih danes še pojasnil, da se šestrstranska pogajanja kljub vsemu nadaljujejo v "drugih oblikah", vključno z dvostranskimi srečanji.

Pogajalci so po tokratnem neuspelem pogajalskem poskusu že začeli zapuščati Peking.

Ne spreglejte