SiolNET. Novice Svet
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zgodovinski obisk Trumpa na Kitajskem

0,68

termometer

melania trump, kitajska
Foto: Reuters

Ameriška in kitajska podjetja so ob prisotnosti predsednikov obeh držav v Pekingu podpisala za 250 milijard dolarjev vredne pogodbe. Donald Trump in Xi Jinping sta se posvetila tudi številnim izstopajočim temam.

Pred svojim prvim obiskom na Kitajskem v vlogi predsednika ZDA je Trump pogosto izpostavljal, kako nepravična je trgovinska menjava med državama, ker je v precejšnjo škodo ZDA. Na Kitajskem pa je Trump ubral bolj spravljive tone in za neravnovesje v medsebojni trgovini okrivil svoje predhodnike in ne Kitajsko.

Trump je pohvalil kitajskega predsednika Xija kot "zelo posebnega človeka". Pohvalil ga je tudi zaradi njegovega odziva na severnokorejsko jedrsko krizo, hkrati pa ga pozval, naj trdo dela, da bi prepričal Pjongjang, da se odpove svojim jedrskim ambicijam. Kitajska je glavna zaveznica in trgovinski partner Severne Koreje, Peking pa vztraja, da dela vse v svojih močeh ter da popolnoma izvaja oziroma upošteva sankcije Združenih narodov proti režimu Kim Džong Una.

"Sodelovanje edina prava izbira"

Xi, ki je na nedavnem kongresu komunistične partije še utrdil svojo moč, je Trumpov obisk označil za "uspešnega in zgodovinskega". Njuno srečanje je "nakazalo smer in osnovalo osnutek za prihodnji razvoj dvostranskih odnosov" med državama, je dodal Xi. Ob podpisu pogodb je najvplivnejši kitajski voditelj po Mao Zedongu napovedal, da se bo Kitajska bolj odprla tujim podjetjem, tudi tistim iz ZDA. Razkril je, da sta s Trumpom dosegla konsenz glede številnih vprašanj, ki zadevajo obe državi. "Za Kitajsko je sodelovanje edina prava izbira, le če obe strani pridobita, lahko to vodi v boljšo prihodnost," je poudaril.

Dokaz pomembnosti Trumpovega obiska na Kitajskem kaže podatek, da so ceremonijo ob prihodu predsednika ZDA na Trgu nebeškega miru prenašali po državni televiziji, česar do zdaj ni bil deležen še noben tuji voditelj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin