Sreda,
9. 10. 2024,
6.05

Osveženo pred

2 uri, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Natisni članek

Andrej Plenković Nataša Pirc Musar Dubrovnik srečanje Volodimir Zelenski

Sreda, 9. 10. 2024, 6.05

2 uri, 53 minut

Zelenski bo danes v Dubrovniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65
Volodimir Zelenski | Vrha Ukrajina-Jugovzhodna Evropa se bo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.  | Foto Guliverimage

Vrha Ukrajina-Jugovzhodna Evropa se bo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: Guliverimage

V Dubrovniku bo danes vrh Ukrajina-Jugovzhodna Evropa, ki se ga bo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Udeleženci bodo predvidoma sprejeli skupno izjavo, ki naj bi poleg podpore ozemeljski celovitosti Ukrajine vključevala podporo mirovnemu načrtu Zelenskega. Na vrhu bo sodelovala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Vrh Ukrajina-Jugovzhodna Evropa v Dubrovniku gosti hrvaški premier Andrej Plenković, z njim pa naj bi izkazali solidarnost in podporo držav Jugovzhodne Evrope Ukrajini, ki se spopada z rusko agresijo.

Z Zelenskim se bo sešla tudi Nataša Pirc Musar

Po navedbah virov iz vlade v Zagrebu, na katere se sklicuje hrvaška tiskovna agencija Hina, se bodo vrha poleg Zelenskega in Plenkovića udeležili trije predsedniki držav, pet predsednikov vlad in štirje zunanji ministri. Med njimi bo tudi slovenska predsednica, ki se bo po napovedih ob robu vrha dvostransko sešla tako s Plenkovićem kot z Zelenskim.

Slovenija bo na vrhu ponovno izrazila podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Srečanje bo tudi priložnost za razpravo o evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana ter Ukrajine, Moldavije in Gruzije, pa tudi o medsebojnem sodelovanju držav v širitvenem procesu, so sporočili iz urada predsednice.

Gre za tretje srečanje voditeljev v tem formatu, pred tem sta vrha potekala avgusta lani v Atenah in februarja v Tirani. V Dubrovniku bo za varnost danes skrbelo več sto policistov.

Diamantni maturanti
Novice Kdo so ta dekleta in fantje?
Vrh procesa Brdo-Brioni, Albanija, Tivat
Novice Na vrhu pobude Brdo-Brioni poudarili pomen dobrih sosedskih odnosov