Petek,
19. 7. 2024,
14.34

Osveženo pred

4 ure, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Bill Clinton Vojna v Ukrajini Rusija Ukrajina Keir Starmer Volodimir Zelenski

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2024, 14.34

4 ure, 9 minut

Zelenski hoče britansko zeleno luč za obstreljevanje Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Volodimir Zelenski Keir Starmer | Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je britanskega premierja Keira Starmerja pozval, naj pokaže vodstvene sposobnosti in dovoli uporabo raket dolgega dosega za čezmejne napade na Rusijo. | Foto Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je britanskega premierja Keira Starmerja pozval, naj pokaže vodstvene sposobnosti in dovoli uporabo raket dolgega dosega za čezmejne napade na Rusijo.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je britansko vlado pozval, naj Kijevu dovoli obstreljevati cilje na ruskem ozemlju z zahodnim orožjem. Britanskega premierja Keira Starmerja je v Londonu pozval, naj pokaže vodstvene sposobnosti in Ukrajini omogoči do zdaj prepovedano uporabo raket dolgega dosega za čezmejne napade.

Zelenski se je s Starmerjem srečal na dvostranskih pogovorih in pozneje sodeloval na seji britanske vlade.

Po besedah Zelenskega je odprava omejitev za napade z raketami dolgega dosega na rusko ozemlje, vključno z britanskimi raketami storm shadow, ključnega pomena za krepitev ukrajinske obrambe in zadržanje položaja na frontni črti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ne bo zelene luči, Zelenski naj se odloči sam

Britanska vlada je namignila, kakšno je njeno stališče, in sicer naj se Kijev sam odloči, kako bo uporabil orožje, če bo spoštoval mednarodno pravo.

Ukrajinski predsednik je po skoraj treh desetletjih prvi tuji voditelj, ki se je udeležil seje britanske vlade in jo nagovoril. Leta 1997 je imel to priložnost tedanji ameriški predsednik Bill Clinton.

Starmer je obisk Zelenskega opisal kot zelo poseben trenutek, ki je pokazal, kako zelo ukrajinskega predsednika spoštujejo tako v Združenem kraljestvu kot po svetu, ter obljubil neomajno britansko podporo Kijevu.
Branko Grims
Novice Evropski parlament za nadaljnjo podporo Ukrajini in z obsodbo Orbanovega obiska v Moskvi
Premik enot skozi Nemčijo
Novice Tajni načrti: vojaške enote proti Rusiji tudi skozi Slovenijo
Orožje, raketa
Novice Poljaki bodo Ukrajincem pomagali sestreljevati ruske rakete?
Golob in Zelenski
Novice Golob in Zelenski podpisala varnostni sporazum med Slovenijo in Ukrajino #video