Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 11.39

8 let

Združena Nemčija: Celo na Vzhodu na vodilnih položajih Zahodnjaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka Angela Merkel, rojena v nekdanji Nemški demokratični republiki, je utelešenje uspeha vzhodnega dela Nemčije po ponovni združitvi države, a je ena redkih.

Nihče drug na ministrski ravni v nemški vladi namreč ne prihaja z nemškega Vzhoda. Tudi sicer so v združeni Nemčiji na vodilnih položajih v veliki večini tisti, ki prihajajo iz zahodnega dela. Iz vzhodne Nemčije je le pet odstotkov "elite" Nedavna raziskava je pokazala, da samo pet odstotkov nemške "elite" prihaja iz vzhodnega dela, čeprav tam živi 20 odstotkov nemškega prebivalstva. Celo na samem Vzhodu visoke položaje v politiki, gospodarstvu, pravosodju, visokem šolstvu in medijih, zaseda samo 30 odstotkov "Vzhodnjakov".

V Nemčiji ni policijskih poveljnikov iz vzhodnega dela države ne generalov v vojski niti ustavnih sodnikov. Enako velja za odgovorne urednike vodilnih časnikov, vodstvo državne televizije in uprave nemških podjetij, vključenih v borzni indeks Dax, opozarja sopredsednica nemške Leve stranke Gesine Lötzsch.

"Imamo Angelo Merkel in nič drugega" "Vsi šefi prihajajo iz zahodnega dela Nemčije. Imamo Angelo Merkel in nič drugega. Niti en minister ne prihaja z Vzhoda. Je samo en državni sekretar," dodaja. Na drugi strani, tako Lötzscheva, skoraj polovica nemških vojakov, ki služijo v Afganistanu (3143 od 6391) prihaja z Vzhoda, na nižjih položajih jih je celo 60 odstotkov.

"Lahko bi govorili celo o diskriminaciji" "Gre za socialno izključenost. Lahko bi govorili celo o diskriminaciji," je za nemški časnik Süddeutsche Zeitung v zvezi s tem pojavom dejal profesor magdeburške univerze Raj Kollmorgen.

Ko je padel Berlinski zid, so se v zahodnem delu Nemčije veselili. Zdaj imajo občutek, da morajo za to plačevati. Vzhodnjaki pa se počutijo drugorazredne državljane, je razmere 20 let po združitvi Nemčije opisala sopredsednica Leve stranke.

Ne spreglejte