Petek,
5. 7. 2024,
10.50

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,72

Natisni članek

Natisni članek

odškodnina sodišče lisica avtocesta avtocesta

Petek, 5. 7. 2024, 10.50

3 mesece

Zaradi trčenja v lisico morajo hrvaške avtoceste plačati 25 tisoč evrov odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,72
Hrvaška avtocesta | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Hrvaške avtoceste (HAC) morajo po trčenju voznika, ki je pred petimi leti na hrvaški avtocesti A3 trčil v lisico, plačati skoraj 25 tisoč evrov odškodnine. Petletni spor po tožbi zavarovalnice, kjer je imel voznik zavarovanega svojega BMW-ja, je tako končan z obrazložitvijo, da bi morala družba avtoceste ohranjati "v stanju, primernem za promet".

Zagrebško trgovsko sodišče je v obrazložitvi sodbe navedlo, da so "lisice živali, o katerih je mogoče sprejeti objektivno ustrezne ukrepe, da ne bi stekle na vozišče avtoceste".

Hrvaške avtoceste (HAC) morajo po sporu z nemško zavarovalnico Allianz tako plačati 12.865 evrov odškodnine zaradi trčenja z lisico na avtocesti A3 in še 11.650 evrov odškodnine za sodne stroške, skupaj 24.515 evrov.

Zaradi trčenja avtomobil v nevoznem stanju

Spor je trajal še kar pet let po tem, ko je voznik BMW-ja septembra 2019 na avtocesti A3 zbil lisico, ki je pritekla na vozišče. Trčenje je bilo neizogibno, avtomobil pa je bil v nevoznem stanju, zaradi česar je zavarovalnica plačala 12.865 evrov.

Allianz je vložil tožbo, v kateri poudarja, da je HAC po zakonu o cestah dolžan vzdrževati avtoceste "v stanju, primernem za promet, in ker je lisica pristala na avtocesti, očitno tega niso storili". S sklepom, da je škoda nastala zaradi naleta vozila na HAC, pa so na javni cesti za divjad "krivdno odgovorni". 

Odvetniki HAC so po poročanju portala 24 sata oporekali predvsem vzročno-posledični povezavi med dejanji HAC-a in prometno nesrečo ter navajali, kako je "njihova vzdrževalna cestna služba tisti dan ravnala povsem v skladu s pravili stroke in predpisi".

Ljubno poplave tovornjak
Novice Ministrstvo podjetja poziva k hitrim dopolnitvam vlog za pomoč ob škodi po poplavah
potovanje
Trendi Kako ravnati z letalskim prevoznikom, če ste upravičeni do odškodnine?
Rusko podjetje Gazprom v Srbiji
Novice Sodišče Gazpromu zaradi prekinitev dobav plina Uniperju naložilo plačilo milijardne odškodnine