Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 9. 2008,
17.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 4. 9. 2008, 17.11

8 let, 6 mesecev

Zaradi suma izdaje prijeli sina prvega predsednika Gruzije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Gruzijska policija je zaradi suma izdaje aretirala sina prvega postsovjetskega predsednika Gruzije Zvijada Gamsahurdije, Cotneja Gamsahurdijo.

Gamsahurdija, ki je bil v zadnjem času kritičen do politike gruzijskih oblasti, so prijeli v noči na četrtek na letališču v Tbilisiju. Gamsahurdija obtožen vohunjenja za tujo silo Kot je povedal tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utiašvili, so Gamsahurdijo, ki je sedaj v priporu, zaradi suma izdaje iskali od leta 2007, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gamsahurdija je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass obtožen vohunjenja za tujo silo in zarote s ciljem strmoglavljenja oblasti.

Gruzijske oblasti objavile videoposnetek

Gruzijske oblasti so že objavile videoposnetek gruzijske televizije, ki prikazuje, kako se Gamsahurdija po protivladnem protestu v Tbilisiju novembra lani domnevno sestaja z ruskim diplomatom. Brat Cotneja Gamsahurdije, Konstantin Gamsahurdija, je sicer predsednik ene izmed številnih manjših opozicijskih strank, Stranke svobode, ki nasprotuje politiki predsednika Mihaila Sakašvilija, navaja AFP.

Gamsahurdija kritiziral politiko gruzijskih oblasti

Tudi 32-letni Cotne Gamsahurdija, ki je po poklicu filolog, je bil v zadnjem času po poročanju Itar-Tassa zelo kritičen do politike gruzijskih oblasti. Od lanske jeseni do avgusta letos je živel v Rusiji. Njegovi odvetnici Keti Bekauri so danes dovolili srečanje s klientom. Po poročanju Itar-Tassa je povedala, da Gamsahurdija zanika vse obtožbe in trdi, da je nedolžen.

Sakašvili poskušal rehabilitirati Cotnejevega očeta

Sakašvili je sicer po poročanju AFP kot del politike narodne sprave nekdanjim podpornikom Gamsahurdije ponujal položaje v vladi, prav tako pa je poskušal rehabilitirati nekdanjega predsednika Zvijada Gamsahurdijo.

Zvijada Gamsahurdijo, ki je aprila 1991 prevzel položaj gruzijskega predsednika, so januarja 1992 strmoglavili z oblasti. Umrl je 31. decembra 1993 v še vedno nepojasnjenih okoliščinah. Na položaju ga je nasledil nekdanji sovjetski zunanji minister Edvard Ševardnadze, ki je bil strmoglavljen v t. i. revoluciji vrtnic leta 2003, s katero se je na oblasti povzpel Sakašvili.

Ne spreglejte