Petek,
20. 11. 2020,
7.49

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

12

Natisni članek

Srbija

Petek, 20. 11. 2020, 7.49

3 leta, 5 mesecev

Umrl srbski patriarh Irinej, ki je bil okužen z novim koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

12

Irinej | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po okužbi z novim koronavirusom je danes v Beogradu umrl 90-letni srbski patriarh Irinej. 

Kot poročajo srbski mediji, je poglavar Srbske pravoslavne cerkve Irinej po 15 dneh izgubil težek boj z virusom. Zdravil se je v vojaški bolnišnici v Beogradu, kjer je danes tudi umrl.

Njegovo zdravstveno stanje je bilo zadnjih nekaj dni slabo, zato je bil pod stalnim nadzorom zdravniškega osebja. Patriarha so v četrtek zaradi poslabšanja stanja priključili na ventilator.

Patriarhu Irineju so okužbo z novim koronavirusom potrdili 4. novembra. Šlo je za redno testiranje, patriarh pa takrat še ni imel simptomov in je bil po navedbah Cerkve dobrega zdravja.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ob tem na Instagramu zapisal, da mu je bilo v čast, da ga je poznal. "Takšni, kot ste vi, nikoli ne odidejo ..." je dodal Vučić.

Do izvolitve 46. poglavarja Srbske pravoslavne cerkve bo njegove dolžnosti opravljala sinoda SPC pod vodstvom najstarejšega člana. Cerkveni krogi predvidevajo, da ga bodo najverjetneje pokopali v beograjski cerkvi svetega Save, s čimer bo postal prvi patriarh, pokopan v tej cerkvi, pa navaja STA.

Patiarh Irinej, ki se je zadnjič pojavil v javnosti prav na Amfilohijevem pogrebu, je v svojih javnih nastopih podpiral sedanje srbsko politično vodstvo, posebno predsednika Vučića. Oktobra letos je SPC Vučiću tudi podelila najvišje cerkveno odlikovanje, red svetega Save.

Bil je tudi glasni kritik protivladnih protestov proti Vučiću leta 2019 in nasprotnik samostojnosti Kosova. Pogosto je kritiziral skupnost LGBT v državi in nasprotoval paradi ponosa.

Ob Vučićevem imenovanju Ane Brnabić za premierko, ki je postala prva odkrito homoseksualna oseba na čelu srbske vlade, so mediji pričakovali, da bo SPC to ostro kritiziral, a je Cerkev v sporočilu za javnost poudarila, da si obsodbo zasluži greh in ne grešnik, na spletni strani poroča Balkaninsight.

Irinej je postal patriarh Srbske pravoslavne cerkve leta 2010. Rodil se je 27. avgusta 1930 v vasi Vidove v bližini srbskega Čačka kot Miroslav Gavrilović. Po koncu študija teologije v Beogradu je postal profesor na fakulteti v Prizrenu na Kosovu. Pred tem ga je leta 1959 patriarh German posvetil v meniha. Takrat je tudi dobil meniško ime Irinej. Leta 1975 je postal episkop Niša, kjer je služboval 35 let.

Na čelu Srbske pravoslavne cerkve je 22. januarja 2010 nasledil skrajno konservativnega patriarha Pavla. Svoj mandat je začel s previdnimi reformami, s katerimi je želel povrniti ugled cerkve, ki so jo pretresale korupcijske afere in spolni škandali. Hkrati je Irinej zagovarjal koncept narodnega klerikalizma, ki se podpira koncept srbske države za vsa s Srbi poseljenimi območji in za vsa območja, ki so nekoč pripadala srbski državi, kar med drugim velja za Črno goro, Kosovo ali dele Bosne in Hercegovine. (STA)

Pred njim je umrl tudi vodja Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori

Konec oktobra je po okužbi z novim koronavirusom umrl tudi vodja Srbske pravoslavne cerkve (SPC) v Črni gori, metropolit Amfilohije. 83-letnik je bil drugi najvišji predstavnik v hierarhiji SPC takoj za patriarhom Irinejem. Pogreba metropolita Amfilohija se je v Podgorici udeležilo več tisoč ljudi, po tem pa so poročali o številnih okužbah. 

Podgorica, Amfilohije
Novice Po pogrebu v Črni gori število okuženih naraslo #grafika
Pravoslavni škof Joanikije
Novice Okužen še en poglavar Srbske pravoslavne cerkve