Ponedeljek,
28. 10. 2024,
18.26

Osveženo pred

4 ure, 22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Natisni članek

Bologna projekti Italija Umetna inteligenca

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 18.26

4 ure, 22 minut

Za to napravo bo Slovenija dala pet milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79
Umetna inteligenca | Superračunalniške zmogljivosti tega projekta bodo namenjene podpori naprednih raziskav in razvoju inovacij, predvsem na področju umetne inteligence. | Foto Shutterstock

Superračunalniške zmogljivosti tega projekta bodo namenjene podpori naprednih raziskav in razvoju inovacij, predvsem na področju umetne inteligence.

Foto: Shutterstock

Vlada je danes sprejela odločitev o sodelovanju z italijanskim superračunalniškim centrom Cineca HPC. V okviru sodelovanja se bo Slovenija zavezala k sofinanciranju nakupa novega superračunalnika v višini pet milijonov evrov. Medtem se še naprej pospešeno pripravlja tudi na samostojno prijavo na evropski razpis za superračunalnike.

Kot so po današnji dopisni seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo Slovenija podprla prijavo superračunalniškega centra Cineca HPC iz italijanske Bologne na razpis Skupnega podjetja za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (Skupno podjetje EuroHPC) za izgradnjo novega visokozmogljivega računalnika in tovarne umetne inteligence.

Pismo o zavezi bosta podpisala Boštjančič in Papič 

Vlada je ob tem pooblastila finančnega ministra Klemena Boštjančiča, ki začasno vodi ministrstvo za digitalno preobrazbo, in ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča za podpis pisma o zavezi. S tem pismom se Slovenija v primeru izbire italijanske prijave na razpisu zavezuje k sofinanciranju novega superračunalnika v višini pet milijonov evrov.

Če bo italijanska prijava na razpisu uspešna, bo Slovenija imela dostop do zmogljivosti tega superračunalnika v obsegu, sorazmernem z vloženimi sredstvi, so pojasnili na vladi.

Superračunalniške zmogljivosti tega projekta bodo namenjene podpori naprednih raziskav in razvoju inovacij, predvsem na področju umetne inteligence.

Slovenija se na razpis prijavlja skupaj s partnerji iz Italije 

Na vladi predvidevajo, da si bo Slovenija s sofinanciranjem in sodelovanjem pri projektu zaradi mednarodne razsežnosti in dopolnjevanja italijanskega in slovenskega superračunalniškega sestava znatno povečala možnost izbire samostojne slovenske prijave projekta, ki je načrtovana za drugo odpiranje februarja prihodnje leto.

Prvi rok za prijavo na razpis je 4. novembra, nato si bodo roki za prijavo sledili na tri mesece. Naslednji rok je tako 1. februarja 2025.

Da bo Slovenija v okviru prvega prijavnega roka sodelovala v mednarodnem konzorciju, so že pretekli teden pojasnili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Direktor Instituta informacijskih znanosti (IZUM) Aleš Bošnjak je ocenil, da ima Slovenija več razlogov, da se na prvi rok razpisa prijavlja skupaj s partnerji iz Italije. "Gre namreč za nadaljevanje dobrega mednarodnega in sosedskega sodelovanja, ki traja že od postavitve superračunalnika Leonardo, ki je eden od največjih superračunalnikov na svetu," so njegove besede povzeli na ministrstvu.

Vlada je za pomoč pri pripravi samostojne prijave ustanovila delovno skupino. To vodi državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić, sestavljajo pa jo člani treh ministrstev in zunanji strokovnjaki s področja superračunalništva in umetne inteligence.

Kitajska avtocesta
Avtomoto Zastrašujoče? Kitajski tehnični podvig pri gradnji avtoceste. #foto