Torek,
8. 12. 2020,
8.32

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

20

Natisni članek

kazen karantena Koronavirus Kitajska Tajvan

Torek, 8. 12. 2020, 8.32

3 leta, 4 mesece

Za samo osem sekund kršil karanteno in dobil neverjetno kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

20

Koronavirus na Kitajskem | Moškega, ki je med prestajanjem karantene za osem sekund stopil iz sobe, so na Tajvanu kaznovali z okoli 3.500 ameriških dolarjev globe. | Foto Reuters

Moškega, ki je med prestajanjem karantene za osem sekund stopil iz sobe, so na Tajvanu kaznovali z okoli 3.500 ameriških dolarjev globe.

Foto: Reuters

Oblasti na Tajvanu so z okoli 3.500 ameriških dolarjev globe kaznovale moškega, ki je za samo osem sekund kršil pravila karantene. Šlo je za delavca migranta s Filipinov, ki karanteno prestaja v enem od hotelov v mestu Kaohsiung City. Moški je pravila kršil, ko je iz svoje sobe stopil na hodnik, njegov prekršek pa so posnele varnostne kamere.

Posnetke kamer je pregledalo osebje v hotelu, ki je o kršitvi obvestilo tajvansko ministrstvo za zdravje. To je moškemu prisodilo okoli 3.500 ameriških dolarjev kazni, ker je za osem sekund kršil pravila karantene. Glede na pravila na otoku v vzhodni Aziji ljudje med prestajanjem karantene ne smejo zapustiti svojih sob pod nobenimi pogoji, niti za krajši čas.

S tajvanskega ministrstva za zdravje so ob dogodku sporočili, da ljudje v karanteni ne bi smeli misliti, da jih ne bodo oglobili, če bodo zapuščali svoje hotelske sobe. V mestu Kaohsiung City je za karanteno namenjenih 56 hotelov, ki imajo skupaj okoli tri tisoč sob.

Angela Merkel
Novice Merklova poziva k zaostritvi protikoronskih ukrepov

Potrdili samo 716 okužb in sedem smrti zaradi covid-19

Tajvan sicer velja za eno od najuspešnejših držav v boju proti bolezni covid-19. Na otoku se nikoli niso odločili za zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti, prav tako niso posegli po drastičnih omejitvah civilnih svoboščin, kot na primer na Kitajskem. So pa oblasti začele preventivne zdravstvene preglede potnikov z neposrednih poletov iz Wuhana, še preden so Kitajci novi koronavirus 31. decembra lani sploh identificirali.

Na Tajvanu v času pandemije covid-19 nikoli niso omejili civilnih svoboščin, prav tako se niso odločili za zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti. | Foto: Reuters Na Tajvanu v času pandemije covid-19 nikoli niso omejili civilnih svoboščin, prav tako se niso odločili za zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti. Foto: Reuters

Tajvanska vlada se je prav tako odločila za množična testiranja ter hitro in učinkovito sledenje stikom okuženih. Na otoku s 23 milijoni prebivalcev so po zadnjih podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili samo 716 okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo sedem ljudi.