Gašper Lubej

Torek,
10. 9. 2024,
10.24

Osveženo pred

5 ur, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,13

Natisni članek

Natisni članek

Marta Kos Ursula von der Leyen Evropska komisija

Torek, 10. 9. 2024, 10.24

5 ur, 38 minut

Ursula von der Leyen bo zaradi Slovenije zamaknila predstavitev svoje ekipe

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,13
Ursula von der Leyen in Andrej Plenković | Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zaradi Slovenije prestavila predstavitev svoje komisarske ekipe. | Foto Guliverimage

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zaradi Slovenije prestavila predstavitev svoje komisarske ekipe.

Foto: Guliverimage

Po napovedih naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v sredo predstavila svojo ekipo komisarjev in komisark ter resorje, ki naj bi jih zasedali. A to se po poročanju vplivnega bruseljskega portala ne bo zgodilo. Slovenija namreč v Bruselj uradno še ni poslala kandidature Marte Kos, ki mora še skozi zaslišanje v slovenskem parlamentu. Informacije portala so potrdili tudi v Evropski komisiji in parlamentu.

Politico se je skliceval na tri uradnike, ki so bili seznanjeni s to odločitvijo von der Leyen, a niso želeli biti imenovani.

Predsednica Evropske komisije naj bi ekipo tako predstavila prihodnji teden, ko naj bi potekalo srečanje z vodji poslanskih skupin v Evropskem parlamentu. Tudi ta sestanek je bil sprva načrtovan za sredo. Prihodnji teden se sicer evroposlanci sestanejo na zasedanju v Strasbourgu.

V Evropski komisiji ob objavi članka niso bili dosegljivi za komentar, nato pa je tiskovna predstavnica Evropskega parlamenta na omrežju X potrdila, da se bo von der Leyen z voditelji Evropskega parlamenta srečala prihodnji torek, 17. septembra. Informacijo o razlogu za preložitev predstavitve komisarskih resorjev so potrdili tudi v Komisiji.

Zakaj mora von der Leyen čakati, če je vlada že predlagala Marto Kos?

Po navedbah tiskovnega predstavnika komisije Erica Mamerja jih je slovenska vlada obvestila, da bo slovenski parlament stališče o kandidatki Marti Kos podal v petek in da bo lahko šele nato zaključila postopek. Zato je komisija Evropski parlament zaprosila, da preloži predstavitev sestave prihodnjega kolegija komisarjev vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta.

Čeprav je torej vlada tista, ki ima pristojnost predlagati kandidata za komisarja oziroma komisarko, pravila določajo, da se mora predstaviti na parlamentarnem odboru za evropske zadeve. Mnenje odbora sicer ni zavezujoče. Tako bo vlada po zaključku postopka v parlamentu na dopisni seji kandidaturo še uradno potrdila in jo posredovala Ursuli von der Leyen.

Von_der_Leyen_Golob
Novice Analitika o komisarski zgodbi: slabo, neresno, zaušnica Golobu

Opoziciji se ne mudi

Predsednik odbora Franc Breznik iz vrst opozicijske SDS je napovedal, da bodo parlamentarci o predstavitvi Marte Kos razpravljali predvidoma v petek. Dejal je, da je državni zbor avtonomen organ, ki deluje neodvisno od želja vlade ali predsednice Evropske komisije.

Izpostavil je tudi, da želi od vlade dobiti več informacij glede zamenjave kandidata v zadnjem trenutku, potem ko je pretekli petek od kandidature za evropskega komisarja odstopil nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Menil je še, da bi novi kandidatki Marti Kos verjetno koristilo nekaj dodatnega časa za priprave.

Optimizem Mateja Arčona

Podpredsednik vlade Matej Arčon je v ponedeljek po seji vlade dejal, da pričakuje pozitivno mnenje vseh članov odbora in da bi bil odbor sklican "danes ali jutri, da bi časovno lovili predstavitev kandidatke skupaj z resorjem v sredo". Dodal je sicer, da lahko vlada ime svoje kandidatke pošlje tudi po sredi.

Janša protestira, ker ni bilo posvetovanj

Glede na izjave opozicijskih politikov sicer ni pričakovati, da bodo glasovali za Marto Kos. Predsednik SDS Janez Janša je na omrežju X sporočil, da se nihče iz vlade ni posvetoval z njimi, čeprav ima "SDS kot nesporna zmagovalka volitev v Evropski parlament štiri evropske poslance, celotna koalicija pa le tri". Marti Kos je očital pomanjkanje političnih izkušenj, domnevno sodelovanje z Udbo, članstvo v Forumu 21, politično imenovanje za veleposlanico, povezave z gibanjem LGTB in klientelistične povezave s POP TV.

Tonin bi imel boljšo taktiko in strategijo

"Resne države se imenovanja komisarjev lotijo popolnoma drugače," pa je dejal predsednik NSi in evropski poslanec Matej Tonin. Vladi je očital taktične in strateške napake od začetka postopka imenovanja kandidata za evropskega komisarja. Dejal je tudi, da bi bilo od vlade, ki stavi na feministično zunanjo politiko, normalno pričakovati, da bi v Bruselj poslala dva kandidata.

Marta Kos
Novice Marta Kos: Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za evropsko komisarko
Marta Kos
Novice Kaj čaka Marto Kos v Bruslju?
Marta Kos
Novice Imena za evropsko komisarko: Marta Kos, Tanja Fajon ali presenečenje?
Marta Kos
Novice Vlada soglasno potrdila kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko #video