Torek,
6. 8. 2024,
19.12

Osveženo pred

5 ur, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Izrael Iran napad vodja Hamas Hezbolah Hasan Nasrala

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 19.12

5 ur, 33 minut

Vodja Hezbolaha: skupaj z Iranom smo dolžni odgovoriti Izraelu. Odgovor bo močan in učinkovit.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Hasan Nasrala | "Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo in ki je napadel Iran," je še dejal vodja Hezbolaha, ki uživa podporo Irana. | Foto Reuters

"Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo in ki je napadel Iran," je še dejal vodja Hezbolaha, ki uživa podporo Irana.

Foto: Reuters

Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je danes dejal, da sta njegova skupina in Iran dolžna odgovoriti Izraelu po uboju političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije in visokega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra, ne glede na posledice.

Nasrala je v televizijskem nagovoru dejal, da se je Iran po smrti vodje Hamasa "dolžan odzvati, sovražnik pa čaka v velikem strahu". Dodal je, da se bo Hezbolah odzval "sam ali v okviru enotnega odziva celotne osi" odpora v regiji, ki jo podpira Iran, "ne glede na posledice", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pretekli torek ubit najvišji vojaški poveljnik Hezbolaha 

V izraelskem zračnem napadu na južno predmestje Bejruta je bil minuli torek ubit najvišji vojaški poveljnik Hezbolaha Šukr. Dan kasneje je bil v Teheranu ubit politični vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Hanija. Iran za uboj krivi Izrael, čeprav se zadnji uradno na atentat ni odzval.

Iran in njegovi zavezniki so zagrozili Izraelu s povračilnimi ukrepi, zaradi česar obstaja bojazen izbruha širšega konflikta v regiji.

Nasrala je čakanje Izraela na povračilni napad označil za "del kazni". "Naš odgovor prihaja," je dejal v nagovoru, ki so ga prenašali v živo, in dodal, da bo ta odgovor "močan in učinkovit".

"Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo in ki je napadel Iran," je še dejal vodja Hezbolaha, ki uživa podporo Irana.

Hezbolah ima približno 150 tisoč raket, dronov in vodenih izstrelkov. V primerjavi z zadnjo vojno z Izraelom leta 2006 je gibanje svoj arzenal povečalo za približno desetkrat in bi lahko veliko močneje udarilo proti Izraelu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred govorom Nasrale so nad Bejrutom danes letela izraelska vojaška letala in nad libanonsko prestolnico prebila zvočni zid, je poročala nacionalna tiskovna agencija NNA. Po navedbah varnostnih virov so izraelska letala letela na zelo nizki višini. Novinarji AFP so poročali o žvenketanju oken med glasnim pokom.

Izraelska vojska
Novice V izraelskem napadu na Libanon ubitih pet ljudi
UNRWA
Novice ZN: V napad Hamasa na Izrael morda vpletenih devet uslužbencev UNRWA
Tanja Fajon
Novice Fajonova po pogovoru z iranskim zunanjim ministrom: vojna ni rešitev