Ponedeljek,
10. 2. 2020,
7.49

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

6

Natisni članek

nevarnost virus Kitajska Koronavirus

Ponedeljek, 10. 2. 2020, 7.49

4 leta, 1 mesec

Virus iz Kitajske: v enem dnevu umrlo 97 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

6

Kitajska | Število na novo okuženih z novim koronavirusom po besedah kitajskih oblasti upada. | Foto Reuters

Število na novo okuženih z novim koronavirusom po besedah kitajskih oblasti upada.

Foto: Reuters

Zaradi novega koronavirusa je v nedeljo na Kitajskem umrlo 97 ljudi, največ v enem dnevu do zdaj. Oblasti sicer mirijo, da se razmere umirjajo, saj število na novo okuženih upada.

Zaradi novega koronavirusa iz Kitajske je po zadnjih podatkih umrlo 908 ljudi, okuženih jih je več kot 40 tisoč. Okoli 187 tisoč ljudi ostaja na opazovanju. Po podatkih kitajskih oblasti je 3.281 pacientov ozdravelo in so zapustili bolnišnico. 

Največ umrlih v enem dnevu, a stanje se umirja

Na Kitajskem so v nedeljo zaznali 3.062 novih primerov okužb v zadnjih 24 urah, dan prej je bilo teh 3.399. Po podatkih kitajskih oblasti se je tako število na novo okuženih stabiliziralo, poroča BBC. V nedeljo je na Kitajskem zaradi virusa sicer umrlo 97 ljudi, največ do zdaj v enem dnevu.

koronavirus
Novice Koronavirus se še naprej širi, prvi primer tudi na Majorki

Dve smrtni žrtvi tudi po svetu

Koronavirus se je iz Kitajske razširil še v 27 drugih držav in teritorijev, a po svetu so za zdaj zaznali le dve smrtni žrtvi, eno na Filipinih in eno v Hongkongu. Izven Kitajske je sicer okuženih okoli 350 ljudi. Ta konec tedna je število žrtev, ki so umrle zaradi novega koronavirusa, preseglo število smrti zaradi epidemije sarsa v letu 2003, ki se je prav tako začela na Kitajskem in zahteval 774 življenj.

Na japonski križarki okoli 65 novih primerov koronavirusa, Slovenci zdravi

Na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, so diagnosticirali 65 novih primerov okužbe, je danes sporočilo japonsko ministrstvo za zdravje. Skupno število okuženih se je tako povečalo na 135. Šest slovenskih državljanov na ladji je zdravih, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Japonske oblasti so za ladjo ob vplutju v japonske vode v začetku preteklega tedna odredile 14-dnevno karanteno, saj je bil z virusom okužen eden od potnikov, ki se je z ladje izkrcal pretekli mesec v Hongkongu.

Kot so danes sporočili z japonskega ministrstva za zdravje, so dobili izvide testov 103 ljudi, od katerih jih je bilo 65 pozitivnih. Po podatkih upravitelja ladje gre večinoma za japonske državljane, so pa med njimi tudi Avstralci, Filipinci, Kanadčan, Britanec in Ukrajinec.

Ko je ladja s 3.711 potniki in člani posadke priplula na Japonsko, so oblasti testirale skoraj 300 ljudi. Nato so več deset okuženih postopoma evakuirali v lokalne zdravstvene ustanove. V zadnjih dneh so testiranje razširili še na ljudi, pri katerih so se na novo pojavili simptomi, in tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi potniki ali člani posadke.

Tisti, ki so ostali na križarki, morajo biti v kabinah in smejo na palubo le za kratek čas. Ob izhodu iz kabin morajo nositi maske in ohranjati razdaljo do drugih ljudi. Dobili so tudi termometre za redno spremljanje telesne temperature.

Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, je tudi šest slovenskih državljanov. Gre za tri pare odraslih turistov, ki so po navedbah MZZ v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu. Njihovo stanje je dobro in nimajo zdravstvenih težav ter upoštevajo navodila, ki so jim posredovana, so danes sporočili z MZZ. Kot dodajajo, bo slovensko veleposlaništvo tudi v prihodnje spremljalo razmere in jim po dogovoru nudilo pomoč. (STA)

Kitajski predsednik obiskal bolnišnico, kjer zdravijo bolnike s koronavirusom

Kitajski predsednik Ši Džinping je medtem danes v Pekingu v eni od bolnišnic obiskal zdravstvene delavce in bolnike, ki se spopadajo s koronavirusom. V enem od redkih javnih obiskov od začetka izbruha novega koronavirusa je Ši pozval k bolj učinkovitim ukrepom. Razmere v mestu Vuhan, kjer se je začel izbruh virusa, so po besedah kitajskega predsednika, ki se od začetka virusa ni veliko pojavljal v javnosti, še vedno zelo težke.

SDS zahteva nujno sejo parlamentarnega odbora

Poslanska skupina SDS je pa medtem danes na predsednika odbora DZ za zdravstvo Franca Trčka (Levica) naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali pripravljenost Slovenije na novi koronavirus. Kot so sporočili iz SDS, pričakujejo podrobno in celovito razpravo o pripravljenosti naše države na nevarnosti, ki jih prinaša koronavirus, piše STA.

koronavirus
Novice Koronavirus: na križarki v karanteni tudi šest Slovencev #video