Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2013,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina protesti

Torek, 10. 12. 2013, 7.41

8 let

V Ukrajini je med protesti sredi noči izbruhnilo nasilje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton bo obiskala Ukrajino, ki jo, odkar se je vlada novembra odpovedala podpisu pridružitvenega sporazuma z EU, pretresajo protivladni protesti.

Ashtonova se bo sestala tako s predstavniki oblasti kot opozicije in tudi s predstavniki civilne družbe.

Potem ko se je v Kijevu v nedeljo na protivladnih protestih zbralo več sto tisoč ljudi in so okoli vladnih poslopij postavili barikade, so v ponedeljek okrepljene varnostne sile barikade začele odstranjevati. Pregnale so tudi protestnike, ki so teden dni blokirali sedež vlade.

Ob posredovanju policije se niso zgodili spopadi, je pa vlada protestnikom postavila ultimat, da se morajo do torka raziti. Opozicijski voditelji so privržence kljub temu pozvali, naj vztrajajo in obranijo Trg neodvisnosti, kjer je glavno prizorišče protivladnih protestov.

Rusija ostro nasprotovala podpisu sporazuma Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je spričo protivladnih protestov, ki trajajo že več tednov, medtem sprejel pobudo za dialog z opozicijo. Tako je napovedal, da se bo danes sestal s svojimi tremi predhodniki na položaju, ki so pretekli teden izrazili podporo proevropskim protestnikom – Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmo in Viktorjem Juščenkom –, ki so predlagali pogovore oblasti in opozicije.

Evropski poslanci bodo na plenarnem zasedanju danes med drugim spregovorili o razmerah v Ukrajini. Popoldne bo na dnevnem redu razprava z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem o rezultatih nedavnega vrha Vzhodnega partnerstva unije v Vilniusu, ki ga je zaznamovala odločitev ukrajinskih oblasti, da ne podpišejo pridružitvenega sporazuma z EU.

Sprva je pogoje za podpis sicer postavljala evropska stran, ki je od Kijeva zahtevala, da zaprti opozicijski voditeljici Juliji Timošenko dovoli odhod na zdravljenje v tujino. A na koncu je odločilno vlogo odigrala Rusija, ki je ostro nasprotovala podpisu sporazuma in je na manjšo sosedo izvajala močan diplomatski in gospodarski pritisk ter dosegla svoje.

Proteste je že spremljalo tudi nasilje To pa je razjezilo prozahodno usmerjene Ukrajince in državo že vse od odločitve Kijeva pretresajo največji protesti od oranžne revolucije leta 2004, ki se jih je tokrat prijelo ime Evromajdan. Njihov epicenter je kijevski Trg neodvisnosti.

Proteste je že spremljalo tudi nasilje in krepi se strah, da bo sledilo še hujše. V središče Kijeva so bile napotene posebne policijske enote in vlada je protestnikom postavila ultimat, da se morajo do danes raziti. Ti po drugi strani zahtevajo njen odstop in predčasne volitve.

V EU poudarjajo, da ostajajo vrata za Ukrajino odprta in da si želijo predvsem rešitve krize. Jasno je, da so v Uniji močne simpatije do proevropske opozicije, na čelu katere je med drugim boksarski šampion Vitalij Kličko.

Ne spreglejte