Sreda,
18. 9. 2024,
6.39

Osveženo pred

1 ura, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,28

Natisni članek

Natisni članek

eksploziv Libanon Izrael Hezbolah

Sreda, 18. 9. 2024, 6.39

1 ura, 3 minute

V pozivnikih gibanja Hezbolah naj bi bil nameščen eksploziv, izdelali naj bi jih na Madžarskem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,28

Izrael se še ni odzval na obtožbe, da stoji za množičnimi eksplozijami pozivnikov članov šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu. Vendar New York Times in CNN poročata, da je šlo za skupno operacijo tajne službe Mosad in izraelskih obrambnih sil (IDF) proti šiitski milici. Na določeni točki v dobavni verigi naj bi vanje namestili eksploziv. Na dan pa zdaj prihajajo nove podrobnosti. Pozivnike so izdelali v Evropi, v podjetju BAC s sedežem na Madžarskem. 

Libanonsko ministrstvo za zdravje je potrdilo devet mrtvih in več kot 2800 ranjenih, od tega 170 kritično, čeprav nekateri mediji poročajo o kar štiri tisoč poškodovanih.

pozivniki eksplozija Hezbolah | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pozivnike z eksplozivom izdelali na Madžarskem

New York Times je poročal, da so izraelski agenti v pozivnike tajvanskega podjetja GoldApollo vgradili majhne eksplozivne naprave in sprožilce za detonacijo na daljavo. Podjetje Gold Appolo je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij zanikalo, da bi proizvedlo te pozivnike. Kot so zatrdili novinarjem, resda nosijo njihov logo, oblikovalo in izdelalo pa naj bi jih podjetje BAC s sedežem na Madžarskem. To naj bi skrbelo za proizvodnjo in prodajo pozivnikov tipa AR924, za katere so dovolili uporabo svoje znamke, v ostale procese pa da niso vključeni.

Pozivnike podjetja Gold Apollo, ki so eksplodirali, naj bi izdelali v podjetju BAC iz Budimpešte. | Foto: Reuters Pozivnike podjetja Gold Apollo, ki so eksplodirali, naj bi izdelali v podjetju BAC iz Budimpešte. Foto: Reuters

Pozivnike je razneslo istočasno, ko so vsi naenkrat dobili enako sporočilo, in naj torej ne bi šlo za detonacije zaradi pregrevanja litijskih baterij, kot so navajala uvodna poročila. Večina pozivnikov je bila modela AP924, še dodaja New York Times.

Izrael molči

Hezbolah je sporočil, da so pozivniki pripadali uslužbencem različnih enot in institucij gibanja, ter potrdil smrt devetih svojih pripadnikov. Eksplozije so označili za kriminalno agresijo, zanje okrivili Izrael in napovedali maščevanje.

Med smrtnimi žrtvami je tudi desetletna deklica, ranjen je bil tudi veleposlanik Irana. Teheran in Bejrut sta za napad prav tako nemudoma obtožila Izrael, ki za zdaj molči.

pozivniki eksplozija Hezbolah | Foto: Reuters Foto: Reuters

Napad se je zgodil dan po tem, ko je izraelski obrambni minister Joav Galant na srečanju z ameriškim odposlancem Amosom Hochsteinom dejal, da je čas za diplomacijo s Hezbolahom minil in da lahko v ospredje stopi vojaška moč. Nekaj ur pozneje so napadli celotno komunikacijsko infrastrukturo libanonskega gibanja.

ZDA zanikajo vsakršno vpletenost v napad, ki ga je tiskovni predstavnik State Departmenta Matt Miller označil kot incident. "ZDA niso bile vpletene in niso vedele za noben napad," je novinarjem v Washingtonu povedal Miller, a ni odgovoril na vprašanje, ali ZDA menijo, da je vpleten Izrael.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin se je v torek sicer dvakrat pogovarjal s svojim izraelskim kolegom Galantom, navaja CNN. Sta v rednih stikih, vendar naj bi bila dva pogovora v enem dnevu neobičajna.

"Minister je ponovno poudaril potrebo po prekinitvi ognja in dogovoru o talcih ter pomen zmanjšanja napetosti z diplomacijo, da bi preprečili možnost širšega regionalnega konflikta," je o pogovoru dejal tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder.

Libanon
Novice Skrivnostni napad na Hezbolah: ranjenih 2.800 ljudi
Izrael Napad, Gaza, Hamas, Palestina
Novice Alarm v Izraelu: državo zadela raketa iz Jemna