Ponedeljek,
24. 6. 2024,
6.43

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,18

Natisni članek

Natisni članek

Kavkaz Dagestan islamisti Rusija

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 6.43

3 mesece

V napadih v ruskem Dagestanu mrtvi in ranjeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,18
Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nizu napadov v večinsko muslimanski ruski republiki Dagestan na Severnem Kavkazu je v nedeljo po navedbah oblasti prišlo do več smrtnih žrtev, še več je ranjenih. Cilji napadalcev so bili sinagoga, dve pravoslavni cerkvi in policijska kontrolna točka, poročajo tuje tiskovne agencije. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

V mestu Derbent na obali Kaspijskega jezera so napadalci po poročanju ruskih tiskovnih agencij napadli sinagogo in pravoslavno cerkev, sinagoga je pri tem zagorela. Istočasno so v nekaj več kot sto kilometrov oddaljeni Mahačkali napadli še eno cerkev in policijsko kontrolno točko v tem glavnem mestu Dagestana.

Umrlo najmanj 15 policistov, pravoslavni duhovnik in varnostnik

Po navedbah lokalnih oblasti in varnostnih organov so v napadih umrli pravoslavni duhovnik, najmanj 15 policistov in varnostnik. Še 23 pripadnikov policije je bilo ranjenih. 

Med streljanjem naj bi padlo tudi šest napadalcev. Preostale napadalce varnostne sile še iščejo, pristojni organi so začeli preiskavo morebitnega terorističnega ozadja napadov.

Nemirna in slabo razvita regija Severnega Kavkaza – soseda Dagestana je Čečenija, kjer se je v preteklosti odvijala krvava vojna med rusko državo in tamkajšnjimi separatisti – velja za eno od šibkih točk največje svetovne države. Dagestanski guverner Sergej Melikov je napade označil za poskus vnovične destabilizacije območja.

Vladimir Putin
Novice Vsi so pričakovali besno Putinovo maščevanje. Za zdaj se ni zgodilo nič.
Novice V Dagestanu našli bombi in preprečili morebitne napade
Novice Samomorilski napad v Dagestanu zahteval smrtne žrtve