Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 9. 2010,
8.32

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 5. 9. 2010, 8.32

8 let, 6 mesecev

Samomorilski napad v Dagestanu zahteval smrtne žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V samomorilskem napadu na vojaško bazo v nemirnem ruskem Severnem Kavkazu so davi po zadnjih uradnih podatkih umrli trije vojaki, 32 pa je bilo ranjenih.

Napad se je zgodil, ko je okoli 1. ure zjutraj samomorilski napadalec z avtomobilom, polnim razstreliva, trčil v vrata vojaške baze v bližini dagestanskega mesta Bujnaksk. Napadalec naj bi imel v avtomobilu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa do 50 kilogramov razstreliva TNT. Vojaki so začeli streljati na avtomobil, še preden je ta dospel do središča vojaške baze. Odgovornost za napad še ni prevzel nihče.

Eksplozija na bližnji avtocesti Eksplozija, ki ni zahtevala nobenih žrtev, pa je odjeknila na bližnji avtocesti. Tarča napada naj bi bili preiskovalci, ki so prihajali na prizorišče prvega napada.

Dagestanski predsednik obiskal ranjene v bolnišnici Na kraj napada je medtem prispel dagestanski predsednik Magomedsalam Magovedov, ki je obiskal tudi ranjene v bolnišnici. "Današnji teroristični napad kaže, da imajo militantni skrajneži v tej republiki še vedno moč izvesti takšne grozljive napade," je izjavil Magovedov.

Kljub "več uspehom" operacij zoper skrajnežem v regiji, bodo morale državne varnostne sile spet okrepiti prizadevanja, da popolnoma zatrejo skrajneže, je še poudaril dagestanski predsednik

Streljanja in bombni napadi skoraj vsak dan Streljanja in bombni napadi so na Severnem Kavkazu postali že skoraj vsakodnevni, še posebej v Dagestanu in njegovi prestolnici Mahačkala, kjer se oblasti spopadajo z vedno bolj smrtonosnimi islamskimi skrajneži. Po mnenju analitikov sta revščina in korupcija glavna krivca za razmah islamskega ekstremizma v regiji.

Leta 1999 je bilo v samomorilskem napadu v Bujnaksku ubitih 68 ljudi, več kot 100 jih je bilo ranjenih.

Ne spreglejte