Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 10. 2018,
8.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

parlament Rusija volitve Latvija

Sobota, 6. 10. 2018, 8.08

5 let, 6 mesecev

V Latviji volijo nov parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
latvija zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Latviji danes potekajo volitve v 100-članski parlament, na katerih se zmaga obeta proruski socialdemokratski stranki Harmonija. Volitve zaznamuje nizka udeležba, ki je do 16. ure po lokalnem času znašala 36,85 odstotka. Mediji medtem poročajo, da so eno od najbolj priljubljenih družbenih omrežij napadli hekerji, ki so širili proruska sporočila.

Volišča so se odprla ob 7. uri po lokalnem času. Glas je med drugim že oddal predsednik države Raimonds Vejonis, ki prihaja iz stranke Zeleni. Ob tem je predsednik Latvijce pozval, naj se udeležijo volitev.  Glasovanje o brexitu je izpostavil kot primer, ki kaže, kaj se zgodi, če ljudje ne gredo na volišča. "Ne smemo ostati doma, ampak moramo izraziti svoje mnenje," je poudaril Vejonis.

Ilmars Rimsevics
Novice V Latviji pridržali guvernerja, ECB tiho. Zakaj je bilo v Sloveniji drugače? #video

Volitve zaznamuje nizka volilna udeležba

Kot kažejo podatki latvijske volilne komisije, se je do 16. ure po lokalnem času volitev udeležilo 36,85 odstotka volivcev od nekaj več kot 1,5 milijona volilnih upravičencev. Zmaga se glede na zadnje ankete obeta proruski stranki Harmonija, ki bi v parlamentu lahko osvojila okoli 30 sedežev, populistična stranka Komu pripada država (KPV) pa do 15. Tretje mesto se obeta Novi konservativni stranki.

Stranke aktualne koalicije naj bi prejele nižjo podporo. Desnosredinsko Združenje zelenih in kmetov naj bi osvojilo okoli deset sedežev, skrajno desno Nacionalno zavezništvo pa kakšnega manj. Medtem se pri desnosredinski stranki Enotnost postavlja vprašanje, ali bo sploh prestopila petodstotni prag za vstop v parlament.

Glede na ankete je bilo sicer nekaj dni pred volitvami neodločenih okoli 38 odstotkov volivcev, tako da je boj med strankami, tudi za drugo mesto, še povsem odprt.

Latviji se lahko obeta obrat proti Rusiji

Proruska stranka je slavila že na zadnjih treh volitvah, vendar ji ni nikoli uspelo oblikovati vlade. Tokrat bi se jim lahko pridružila KPV, a se postavlja vprašanje, ali bosta stranki našli tretjo članico koalicije.

Če jim bo uspelo oblikovati vlado, se Latviji obeta obrat proti Rusiji. Harmonija se poleg tega zavzema za znižanje izdatkov za obrambo na en odstotek bruto domačega proizvoda, kar je v nasprotju s ciljem zveze Nato, da bi države svoje izdatke do leta 2024 zvišale na dva odstotka. To skrbi številne prebivalce države, ki je bila skoraj polovico 20. stoletja pod sovjetsko okupacijo.

Izidi vzporednega glasovanja bodo znani kmalu po zaprtju volišč ob 19. uri po srednjeevropskem času, neuradni rezultati volitev pa v nedeljo zjutraj.

Ilmars Rimsevics
Novice Guverner latvijske centralne banke ne želi odstopiti

Hekerji napadli priljubljeno družbeno omrežje

Latvijski mediji medtem poročajo, da je bilo družbeno omrežje Draugiem, ki v Latviji po priljubljenosti zaostaja zgolj za Facebookom, tarča hekerjev, ki so prek omrežja širili proruska sporočila. "Tovariši Latvijci, to zadeva vas. Ruske meje nimajo konca," je bilo zapisano v enem od sporočil.

Hekerji so objavili tudi fotografije ruskih vojakov brez oznak, kako Rusiji priključujejo ukrajinski polotok Krim, in tanke na vojaški paradi v Moskvi. Iz podjetja Draguiem so sporočili, da so zaradi preiskave začasno onemogočili dostop do družbenega omrežja. Preiskavo je potrdil tudi latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs, ki je poudaril, da so oblasti pričakovale takšne incidente.

Ne spreglejte