Nedelja,
25. 8. 2024,
10.26

Osveženo pred

5 ur, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,84
vojska Hezbolah Izrael

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2024, 10.26

5 ur, 43 minut

V Izraelu razglasili izredne razmere, ponoči nad vojsko več kot 320 raket Hezbolaha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,84
Hezbolah | Gibanje Hezbolah je ponoči silovito napadlo položaje izraelske vojske. | Foto Guliverimage

Gibanje Hezbolah je ponoči silovito napadlo položaje izraelske vojske.

Foto: Guliverimage

Libanonsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da so ponoči doslej izstrelili več kot 320 raket na več položajev izraelske vojske. Temu naj bi sledil še napad z brezpilotnimi letalniki na cilje v Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da so njihove operacije proti Izraelu za danes končane in da vodja gibanja Hasan Nasrala bo popoldan podal izjavo o razvoju dogodkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem so zanikali trditve Izraela, da je izraelska vojska s preventivno akcijo preprečila obsežen napad.

"Naša današnja vojaška operacija je končana," je sporočilo gibanje Hezbolah. Dodali so, da bo Nasrala popoldan podal izjavo, v kateri bo spregovoril o "najnovejšem razvoju dogodkov," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je ob tem potrdilo navedbe o smrti enega od svojih borcev v izraelskem napadu na mesto Khiam na jugu države. Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so bili na jugu Libanona v izraelskih napadih skupno ubite tri osebe.

Izraelske trditve o preventivni akciji in preprečenem napadu je libanonsko oboroženo gibanje medtem označilo za "prazne besede".

Izraelska vojska je namreč davi sporočila, da je sprožila preventivne napade v Libanonu na podlagi znakov, da se Hezbolah pripravlja na izvedbo obsežnejšega napada. Pri tem naj bi uničila "na tisoče Hezbolahovih raketometov", usmerjenih proti severnemu in osrednjemu delu Izraela.

Razglasitev izrednih razmer

Izraelski obrambni minister Joav Galant je sicer danes zjutraj razglasil 48-urno stanje izrednih razmer za celo državo. 

Izraelski obrambni minister je kmalu po začetku napadov govoril s svojim ameriškim kolegom Lloydom Austinom in ga obvestil o dogajanju.

Austin je potrdil ameriško podporo Izraelu, govorila pa sta tudi o pomenu izogibanja širši eskalaciji razmer v regiji, pri čemer je Galant poudaril, da bo Izrael "uporabil vsa sredstva, ki jih ima na voljo, da bi odstranil morebitne grožnje".

Sestanek varnostnega kabineta

Zaradi eskalacije razmer se je davi sestal izraelski varnostni kabinet, medtem sta se na situacijo odzvala tudi premier Benjamin Netanjahu in zunanji minister Izrael Kac.

"Odločeni smo storiti vse, da zaščitimo našo državo, varno vrnemo prebivalce s severa na njihove domove in se še naprej držimo preprostega pravila: kdor nas prizadene, bo deležen enakega odgovora," je Netanjahu sporočil v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

Dodal je, da je izraelska vojska s proaktivnim delovanjem "odstranila grožnje", potem ko je zaznala priprave gibanja Hezbolah na napad na Izrael.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi o izvajanju operacij. Tel Aviv, 25. avgust 2024.  | Foto: Reuters Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi o izvajanju operacij. Tel Aviv, 25. avgust 2024. Foto: Reuters

Zunanji minister Kac pa je sporočil, da si Izrael ne želi vsesplošne vojne na Bližnjem vzhodu, vendar bo zaščitil svoje državljane in ozemlje pred napadi. Tudi on je po navedbah BBC vzpostavil stik s kolegi iz številnih držav in jih pozval k podpori Izraelu v luči napadov.

napad na Izrael, Hezbolah, Libanon, dim, ogenj | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Razglasitev izrednih razmer omogoča IDF (izraelski vojski), da izda navodila državljanom Izraela, vključno z omejevanjem zbiranja in zapiranjem krajev, kjer bi to lahko bilo pomembno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Galant.

napad na Izrael, Hezbolah, Libanon, dim, ogenj | Foto: Reuters Foto: Reuters

Maščevanje za uboj poveljnika

Izraelska vojska je sporočila, da so njena bojna letala davi na jugu Libanona napadla več tisoč Hezbolahovih raketometov.

"Približno 100 bojnih letal [...] je uničilo na tisoče Hezbolahovih raketometov, ki so bili nameščeni v južnem Libanonu. Večina jih je bila usmerjena proti severnemu Izraelu, nekateri pa proti osrednjemu Izraelu," so zapisali v izjavi.

Gibanje Hezbolah je medtem potrdilo, da so zaključili "prvo fazo" napada na Izrael, ki so ga davi sprožili v odgovor na uboj enega svojih najvišjih poveljnikov Fuada Šukra 30. julija v Bejrutu.

Izraelska vojska je opozorila, da bi se v prihodnjih urah lahko zgodili novi napadi, na severu države pa so se oglasile tudi sirene.

"Civiliste na območjih, kjer deluje Hezbolah, opozarjamo, naj se zaradi lastne varnosti takoj umaknejo," je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari in opozoril, da Izrael ne bo dopuščal napadov Hezbolaha na izraelsko civilno prebivalstvo.

Libanon
Novice V izraelskem napadu na jug Libanona ubit uradnik Fataha
Joe Biden
Novice Biden v pogovoru z Netanjahujem poudaril nujnost dogovora o premirju v Gazi
izraelsko letalo, air force F-35, letalo
Novice Izrael z iransko grožnjo utemeljuje zasedbo palestinskih ozemelj
Gaza
Novice V izraelskih napadih na Gazo ubitih več deset ljudi