Sobota,
10. 8. 2024,
7.33

Osveženo pred

11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,69
šola napad Izrael Gaza

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 7.33

11 minut

V izraelskem napadu na šolo v Gazi ubitih okoli sto ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,69
Gaza | Na napad se je odzval Islamski džihad, ki je opozoril, da napad med jutranjo molitvijo potrjuje, da je bil sovražnikov cilj pobiti čim več civilistov, vključno z otroki in starejšimi. | Foto Reuters

Na napad se je odzval Islamski džihad, ki je opozoril, da napad med jutranjo molitvijo potrjuje, da je bil sovražnikov cilj pobiti čim več civilistov, vključno z otroki in starejšimi.

Foto: Reuters

V izraelskem napadu na šolo v mestu Gaza, kamor so se zatekli razseljeni palestinski civilisti, je bilo davi ubitih približno sto ljudi, je sporočila agencija za civilno zaščito na območju Gaze. Izraelska vojska je sporočila, da je napadla poveljniški center Hamasa v stavbi šole, ter zanikala navedbe o številu žrtev, poročajo tuje agencije.

Izraelska vojska je sporočila, da je v napadu ubila najmanj 20 teroristov, vključno z visokimi poveljniki Hamasa, ki so bili v poveljniškem centru v šoli, poročajo izraelski mediji. Pri tem je zanikala navedbe oblasti v Gazi, da je bilo v napadu ubitih več kot sto ljudi.

"Glede na predhodno preiskavo so številke, ki jih je objavila Gaza, pretirane in ne ustrezajo informacijam, ki so na voljo v IDF, uporabljenemu strelivu in natančnosti napada," je izjavil tiskovni predstavnik izraelske vojske. Dodal je, da ima vojska videoposnetek, na katerem je mogoče videti, da "pred napadom na tem območju ni bilo žensk ali otrok", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Tiskovni predstavnik palestinske agencije za civilno zaščito, ki je pod nadzorom Hamasa, je število žrtev ocenil na 93, medtem ko so zdravstveni in varnostni viri v Gazi pred tem navedli, da je bilo v napadu ubitih najmanj 100 ljudi.

Napad izvedli med jutranjo molitvijo

Izrael je napad izvedel med jutranjo molitvijo. Izraelska vojska je po navedbah Al Jezeere v napadu na šolo al-Tabin uporabila tri bombe, vsaka od njih je bila težja od 900 kilogramov. Napad je civilna zaščita opisala kot "grozljiv pokol", številni naj bi bili ujeti v ruševinah.

Po navedbah palestinskih oblasti je bilo v šoli med napadom okoli 250 ljudi, od tega približno polovica žensk in otrok.

Izraelska vojska je napad potrdila, vendar ni navedla nobenih podatkov o žrtvah. Pred napadom so bili sprejeti številni ukrepi, da bi zmanjšali tveganje za civiliste, je zatrdila. Hamas je stavbo uporabljal kot skrivališče za teroriste in poveljnike, od tam so načrtovali in pripravljali napade na izraelske vojake in Izrael, je dodala.

Izraelska vojska je pri tem ponovno poudarila, da Hamas sistematično krši mednarodno pravo, saj deluje iz civilnih skrivališč, civiliste pa izrablja kot živi ščit za svoje teroristične dejavnosti.

15. avgusta nadaljevanje pogovorov o premirju

Izrael je sicer v petek pristal na nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi 15. avgusta. K nadaljevanju pogovorov so spričo grožnje povračilnega napada Irana po uboju političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije pozvali ZDA, Egipt in Katar.

Islamistično gibanje Hamas je po napadih obsodilo "nevarno stopnjevanje" vojne, ki jo vodi izraelska vojska na palestinskem ozemlju. "Pokol v šoli ... je grozljiv zločin, ki predstavlja nevarno stopnjevanje," je sporočilo v izjavi.

Na napad se je odzval tudi Islamski džihad, ki je opozoril, da napad med jutranjo molitvijo potrjuje, da je bil sovražnikov cilj pobiti čim več civilistov, vključno z otroki in starejšimi. Izraelska vojska za napade na šole uporablja enako lažno pretvezo kot za napade za uničenje bolnišnic na območju Gaze, so navedli.

Egipt: Napad na šolo v Gazi kaže na pomanjkanje volje Izraela za prekinitev ognja

Egipt je danes ostro obsodil izraelski napad na šolo v mestu Gaza. Napad se je zgodil v času, ko posredniki skušajo doseči prekinitev ognja v Gazi, kar je jasen dokaz, da na izraelski strani ni volje za končanje brutalne vojne, so sporočili z zunanjega ministrstva v Kairu. Katar je medtem zaradi napada zahteval nujno preiskavo.

Gre za "neupoštevanje mednarodnega prava brez primere", so po napadu opozorili v Kairu in dodali, da Izrael nadaljuje zločine, v katerih je bilo ubitih "ogromno neoboroženih civilistov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Katar, eden od posrednikov v pogovorih med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaradi napada na šolo zahteval nujno preiskavo.

Zunanje ministrstvo v Dohi je sporočilo, da zahteva "nujno mednarodno preiskavo, vključno z napotitvijo neodvisnih preiskovalcev ZN, da bi ugotovili dejstva v zvezi z nenehnimi napadi izraelskih okupacijskih sil na šole in zatočišča za razseljene osebe".

Vojna v Gazi je izbruhnila po napadu Hamasovih borcev na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je umrlo okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov. Hamas je zajel tudi okoli 250 talcev, med njimi jih je 111 še vedno v ujetništvu gibanja na območju Gaze. V izraelskih povračilnih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih že skoraj 40.000 ljudi.
Izraelska vojska
Novice V izraelskem napadu na Libanon ubitih pet ljudi
Gaza
Novice Izraelski napad na dve šoli v Gazi terjal najmanj 18 smrtnih žrtev
Izraelska vojska
Novice ZDA, Egipt in Katar pozvale Izrael in Hamas, naj obnovita pogajanja