Torek,
30. 7. 2024,
11.46

Osveženo pred

1 ura, 19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
Slovenija Italija medved

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 11.46

1 ura, 19 minut

V Italiji usmrtili medvedko, ki je napadla francoskega turista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
Medved | Fotografija je simbolična. | Foto Shutterstock

Fotografija je simbolična.

Foto: Shutterstock

Na severu Italije so danes usmrtili medvedko, ki je sredi meseca severno od Gardskega jezera napadla francoskega turista, so sporočile oblasti pokrajine Trento. Odlok o odstrelu medvedke KJ1, potomke slovenskih medvedov Kirke in Jožeta, je v ponedeljek podpisal predsednik avtonomne pokrajine Trento Maurizio Fugatti, poročajo italijanski mediji.

Medvedko so usmrtili v gozdu blizu kraja Padaro di Arco severno od Gardskega jezera, kjer so jo izsledili s pomočjo radijske ovratnice.

Oblasti so v sporočilu za javnost izpostavile, da je medvedka veljala za nevarno. To je potrdil tudi italijanski inštitut za zaščito okolja in raziskave (Ispra). Ta je potrdil potrebo po čimprejšnji odstranitvi medveda, ki so ga uvrstili v kategorijo veliko tveganje. Medvedka, stara 22 let, naj bi najmanj sedemkrat prišla v bližnji stik s človekom, nazadnje 16. julija, ko je napadla francoskega pohodnika.

Do usmrtitve medvedke je bil kritičen italijanski minister za okolje Gilberto Pichetto Fratin, ki meni, da je sterilizacija prava rešitev za spopadanje s povečano populacijo medvedov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Razumem lokalne uradnike in prebivalce, vendar danes doživljamo posledice napake iz preteklosti - da so medvede v Trentinu pred 25 leti nepremišljeno izkoriščali v turistične namene," je dodal.

Usmrtitev sta obsodili tudi organizaciji za zaščito živali Leal in LNDC. Prva je izpostavila stisko treh mladičev medvedke KJ1, ki naj ne bi bili dovolj razviti in bi lahko postali žrtev plenilcev. LNDC pa je napovedala tožbo proti Fugattiju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odstrel problematičnih medvedov

Oblasti na Trentinskem so letos sprejele odlok, ki dovoljuje odstrel do osmih problematičnih medvedov letno letos in prihodnje leto, potem ko se je število zveri po njihovi ponovni naselitvi iz Slovenije pred več kot 20 leti povečalo. Po ocenah iz leta 2023 je na območju prisotnih približno sto odraslih rjavih medvedov.

Lani je na Trentinskem med tekom v gozdu po napadu medvedke umrl 26-letni moški. Medvedko so pozneje ujeli in oblasti so odredile njen odstrel, vendar so skupine za zaščito živalskih pravic s pravnimi sredstvi odstrel preprečile. Premestili jo bodo v rezervat zunaj Italije.

Medvedka
Novice V objektiv ujela mamo medvedko, kako ščiti svojega mladiča #video
medved, napad medveda
Novice Opažena medvedka z mladiči! Policija: Bodite pozorni.
Novice V osrednji Italiji odmeva smrt priljubljene medvedke #video
Medved
Novice Sodišče v Italiji začasno zadržalo ukaz o odstrelu "slovenske" medvedke
medved
Novice Preobrat: "slovenska" medvedka ni ubila tekača v Italiji