Ponedeljek,
9. 8. 2021,
6.52

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

5

Natisni članek

Emanuel Macron okužba cepivo Francija Koronavirus

Ponedeljek, 9. 8. 2021, 6.52

2 leti, 9 mesecev

V Franciji v kavarne in restavracije odslej zgolj s covidnimi potrdili, v ZDA narašča število okužb med otroki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

5

Francija | Zakon o uporabi covidnega potrdila, ki določa tudi obvezno cepljenje za zdravstvene delavce, je sicer naletel na ostro nasprotovanje med Francozi. | Foto Reuters

Zakon o uporabi covidnega potrdila, ki določa tudi obvezno cepljenje za zdravstvene delavce, je sicer naletel na ostro nasprotovanje med Francozi.

Foto: Reuters

Francozi morajo od danes covidno potrdilo predložiti tudi ob vstopu v kavarne, restavracije in medkrajevne vlake. Ukrep uvajajo kljub ostremu nasprotovanju prebivalcev. Francoske oblasti želijo z zakonom predvsem okrepiti zanimanje za cepljenje proti covid-19. V ZDA ob tem zaradi različice delta narašča število okužb s koronavirusom med otroki.

Julija sprejeti zakon, ki ga je v četrtek potrdil tudi francoski ustavni svet, določa, da morajo Francozi covidno potrdilo po novem predložiti tudi v restavracijah, kavarnah, določenih trgovskih centrih, na notranjih letalskih poletih in potovanjih z medkrajevnimi vlaki. Predložiti ga morajo tudi nenujni bolniki v zdravstvenih ustanovah in obiskovalci tovrstnih ustanov ter domov za ostarele.

V skladu z dekretom predsednika Emmanuela Macrona morajo sicer v Franciji že od 21. julija tovrstno potrdilo predložiti za vstop v kulturne ustanove, na športna tekmovanja in vse druge dogodke oziroma kraje, kjer se zbere več kot 50 ljudi.

Do 30. septembra mladostnikom, starim od 12 do 17 let, covidnega potrdila ne bo treba predložiti. Z njim sicer dokazujejo, da so cepljeni proti covid-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Francozi na ulicah

Zakon o uporabi covidnega potrdila, ki določa tudi obvezno cepljenje za zdravstvene delavce, je sicer naletel na ostro nasprotovanje med Francozi, ki se ob koncih tedna zbirajo na ulicah francoskih mest. Minuli konec tedna jih je na ulice prišlo okoli 237 tisoč.

Francija, protesti, PCT
Novice V Franciji novi protesti proti obveznemu covidnemu potrdilu

Francoske oblasti želijo z zakonom okrepiti zanimanje za cepljenje proti covid-19. Doslej je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 67,5 odstotka odraslih prebivalcev, kažejo podatki francoskih oblasti.